“Сеченето” е сериозно заболяване, което се причинява се от различни почвени микроорганизми. Макар, че от болестта страдат всички зеленчукови растения, по-чувствителни са краставиците, пиперът, зелето, доматите и репичките. При отглеждане на ранен разсад, когато времето е влажно и студено и парниците не може да се проветряват редовно, разсадът прераства и лесно заболява от сечене. В основата стъблото на младото растение омеква и загнива. Растението пада като отсечено. Болестта обхваща много съседни растения, които изсъхват и се образуват голи петна.
“Лъжливото сечене” прилича на истинското, но при изскубне на болно растение се вижда, че под повредената част стъблото е свежо, а не поразено, както при истинското сечене. За предпазване на разсада голямо значение имат профилактичните мерки, които се свеждат преди всичко до обеззаразяване на почвата и правилна грижа за самия разсад. Семената трябва да се засяват на оптимална гъстота (по-рядко). Веднага след поникване парниците се държат по-дълго време отвити, без рогозки, през деня. Парниковите стъкла се поддържат чисти и се извършва редовно проветряване. Не се прекалява с поливането.
Още във фаза ”кръстосване на разсада”, се прави едно пръскане с купроцин 0,3%. При поява на болестта потърсете съвет от агроаптеката за актуланите препрати за третиране на заразата.
Готовият за пикиране разсад трябва да бъде сравнително нисък с дебело стъбло и тъмнозелени листа. Ако се докосне с ръка трябва да се усеща известно съпротивление, а след вдигането й растенията трябва да се изправят бързо. Изтегленият и изнежен разсад се познава по бледозеленият цвят, високо и тънко стъбло и сравнително големи междувъзлия. Лъжливото сечене се предизвиква при високи температура на повърхността на почвата около стъблото и при нередовно поливане на разсада. Среща се по-често при откритите разсадни лехи и откритите посеви.