Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.03.2007 г.

Пазете разсада от сечене

По чувствителни са краставиците, пиперът, зелето, доматите и репичките

“Сеченето” е сериозно заболяване, което се причинява се от различни почвени микроорганизми. Макар, че от болестта страдат всички зеленчукови растения, по-чувствителни са краставиците, пиперът, зелето, доматите и репичките. При отглеждане на ранен разсад, когато времето е влажно и студено и парниците не може да се проветряват редовно, разсадът прераства и лесно заболява от сечене. В основата стъблото на младото растение омеква и загнива. Растението пада като отсечено. Болестта обхваща много съседни растения, които изсъхват и се образуват голи петна.

Лъжливото сечене” прилича на истинското, но при изскубне на болно растение се вижда, че под повредената част стъблото е свежо, а не поразено, както при истинското сечене. За предпазване на разсада голямо значение имат профилактичните мерки, които се свеждат преди всичко до обеззаразяване на почвата и правилна грижа за самия разсад. Семената трябва да се засяват на оптимална гъстота (по-рядко). Веднага след поникване парниците се държат по-дълго време отвити, без рогозки, през деня. Парниковите стъкла се поддържат чисти и се извършва редовно проветряване. Не се прекалява с поливането.

Още във фаза ”кръстосване на разсада”, се прави едно пръскане с купроцин 0,3%. При поява на болестта потърсете съвет от агроаптеката за актуланите препрати за третиране на заразата.

Готовият за пикиране разсад трябва да бъде сравнително нисък с дебело стъбло и тъмнозелени листа. Ако се докосне с ръка трябва да се усеща известно съпротивление, а след вдигането й растенията трябва да се изправят бързо. Изтегленият и изнежен разсад се познава по бледозеленият цвят, високо и тънко стъбло и сравнително големи междувъзлия. Лъжливото сечене се предизвиква при високи температура на повърхността на почвата около стъблото и при нередовно поливане на разсада. Среща се по-често при откритите разсадни лехи и откритите посеви.

Пазете разсада от сечене
87557
 

Последни материали
Виж
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Свързани материали
Виж
Младите градинари често питат какво означава „сечене” на разсада
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини