29-07-2003 г. Ако българинът иска качествени продукти, трябва да плаща реални цени. А те са около 3,50 лв. за сиренето и 6 лева - за кашкавала. Това заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите. Той обясни, че в мандрите и магазините за млечни продукти задължително трябва да се въведат европейски изисквания, пише в. Стандарт. От Нова година продавачите трябва да монтират системи, които ще отчитат през 2 минути каква е температурата в хладилниците за млечни продукти. Така при рекламация търговците ще могат да проследят кой е виновен за прокисналите млека и майонеза. Досега продавахме на нереално ниски цени, време е да мислим за предстоящите инвестиции, каза Зоров. Според него другата причина за увеличението на сиренето е спирането на контрабандния внос на сухо мляко. По официални данни през миналата година сме внесли 4 хил. тона сухо мляко. Според Зоров обаче количеството е много по-голямо. След блокирането на тайните канали цената на сухия продукт се увеличи от 3 на 4 лв.