06-03-2007 г. Ръчното доене се използва преди всичко във ферми или в обори, където все още не е доставена доилна техника, когато животните са на открито, след отелване на кравите и при заболяване на вимето. Най-напред се почистват от вътрешната страна задните крайници и вимето. Завързва се опашката за единия от задните крайници. Вимето се измива с хладка или топла вода, след което се подсушава с тензухена кърпа (най-добре е, ако кърпата е индивидуална за всяко животно). След това се прави масаж на вимето. Това е много важен момент от цялата подготовка на животното, защото чрез масажа по нервно-хормонален път се отделя хормонът окситоцин, който предизвиква отделянето на млякото от млечните алвеоли в цистерната на вимето. Масажът се извършва, като се обхващат двете съседни четвъртини, а палците се поставят в браздата, разделяща вимето на лява и дясна част. Правят се кръгови движения от средата към страничните части на вимето. След това пръстите на двете ръце се поставят в надлъжната разделяща бразда, а с палците се правят кръгови движения по повърхността на вимето, намираща се откъм дояча, отгоре надолу и от средата - встрани. Масажът продължава около една минута. Вимето набъбва и се втвърдява, т.е. вимето "узрява". Не трябва да се прекалява с масажа. След него се пристъпва към доене на животното. Най-правилно и широко разпространено е т. нар. юмручно доене. При него млечната папила се обхваща в основата с палеца и показалеца, след което последователно се свиват останалите пръсти. Неправилно е да се дои само с два пръста и сгънат палец. Това води до травматизиране на млечния канал и причинява възпаление на вимето. В края на доенето се прави заключителен масаж. Това е необходимо, защото в горните части на вимето винаги остава малко мляко, което съдържа много млечни мазнини. Масажът се извършва както подготвителния, но много по-дълбоко. Продължава също около една минута. Ръчното доене се прилага както в малки, така и в големи говедовъдни ферми.