Начало » Важно за фермера » Животновъдство
06.03.2007 г.

Някои елементарни правила за ръчно доене

06-03-2007 г. Ръчното доене се използва преди всичко във ферми или в обори, където все още не е доставена доилна техника, когато животните са на открито, след отелване на кравите и при заболяване на вимето. Най-напред се почистват от вътрешната страна задните крайници и вимето. Завързва се опашката за единия от задните крайници. Вимето се измива с хладка или топла вода, след което се подсушава с тензухена кърпа (най-добре е, ако кърпата е индивидуална за всяко животно). След това се прави масаж на вимето. Това е много важен момент от цялата подготовка на животното, защото чрез масажа по нервно-хормонален път се отделя хормонът окситоцин, който предизвиква отделянето на млякото от млечните алвеоли в цистерната на вимето. Масажът се извършва, като се обхващат двете съседни четвъртини, а палците се поставят в браздата, разделяща вимето на лява и дясна част. Правят се кръгови движения от средата към страничните части на вимето. След това пръстите на двете ръце се поставят в надлъжната разделяща бразда, а с палците се правят кръгови движения по повърхността на вимето, намираща се откъм дояча, отгоре надолу и от средата - встрани. Масажът продължава около една минута. Вимето набъбва и се втвърдява, т.е. вимето "узрява". Не трябва да се прекалява с масажа. След него се пристъпва към доене на животното. Най-правилно и широко разпространено е т. нар. юмручно доене. При него млечната папила се обхваща в основата с палеца и показалеца, след което последователно се свиват останалите пръсти. Неправилно е да се дои само с два пръста и сгънат палец. Това води до травматизиране на млечния канал и причинява възпаление на вимето. В края на доенето се прави заключителен масаж. Това е необходимо, защото в горните части на вимето винаги остава малко мляко, което съдържа много млечни мазнини. Масажът се извършва както подготвителния, но много по-дълбоко. Продължава също около една минута. Ръчното доене се прилага както в малки, така и в големи говедовъдни ферми.

Някои елементарни правила за ръчно доене
6636
 

Последни материали
Виж
Увеличава се делът на биологичните и тези от свободни кокошки
Производството на яйца в Германия нарасна с над 4 на сто през 2024 година
България е сред страните с най-голям принос за спада през януари и февруари
Преработката на маслодайни култури в ЕС намаля до 3-годишно дъно
Партньорите на БАСФ залагат на сдружаването и иновациите в земеделието
В рамките на Sofia Spring Fest
Близо 20 родни земеделски производители ще предлагат продукцията си в сърцето на София до 7 май
Горските педагози са обучили над 15 000 деца през 2024 г.
От 11 до 19 април ще продължи инициативата на МЗХ „Великденска кошница“
Свързани материали
Виж
Увеличава се делът на биологичните и тези от свободни кокошки
Производството на яйца в Германия нарасна с над 4 на сто през 2024 година
България е сред страните с най-голям принос за спада през януари и февруари
Преработката на маслодайни култури в ЕС намаля до 3-годишно дъно
Партньорите на БАСФ залагат на сдружаването и иновациите в земеделието
В рамките на Sofia Spring Fest
Близо 20 родни земеделски производители ще предлагат продукцията си в сърцето на София до 7 май
Горските педагози са обучили над 15 000 деца през 2024 г.
От 11 до 19 април ще продължи инициативата на МЗХ „Великденска кошница“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини