03-06-2003 г. В края на 80-те и началото на 90-те години в Германия под ръководството на д-р Цимерман е получен четирилинейният хибрид заек Цика. Той се характеризира със здрава конституция, висока плодовитост (средно 9,1 живородени зайчета) и устойчивост на болести. На 28 дни, когато зайчетата се отбиват, те трябва да имат 600 г жива маса, на 56 дни - 2000 г, на 70 дни - 2500 г, и на 84 дни (когато се колят) - 3100 г. Кланичният рандеман е 60 процента. Разходът на фураж за 1 кг прираст е 3 кг. Среднодневният прираст е 45 г от отбиването до края на угоителния период. Изискванията за жива маса на родителите е: за майките - 4,5 кг, а за мъжките - 5,5 кг. Зайците се използват за разплод на 115-дневна възраст, когато животните достигат 70-75 на сто от теглото на родителите. По време на бременността те продължават да растат, като това не се отразява отрицателно върху продуктивните им качества. Обратно - това дава възможност на стопаните да използват по-интензивно животните. При 33-дневен цикъл на заплождане заплодяемостта на зайкините е 81 на сто. По тази схема теоретично могат да се получат от зайкиня 9,1 озайчвания. Изходна база за получаването на хибрида са специализирани линии от няколко породи, в това число инбредни линии, като стриктно се следи родословието и качеството на потомството. От тази популация се отделят няколко специализирани линии, които след това се развъждат на принципа на закрито стадо (но не по-малко от 200 зайкини майки). Всяка линия се селекционира по един или два показателя. Например линия А - по млечност, В - по многоплодие, С - по скорост на растеж, D - по отплащане на фуража, и т. н. Начало на хибридните синтетични линии дават пробните кръстосвания, при които се намират най-добрите съчетания. Например съчетанието АВ дава начало на специализирана бащина линия, осигуряваща висока интензивност на растеж и отплащане на фуража, а съчетанието СD дава началото на майчини линии, характеризиращи се с висока млечност и многоплодие. Всичко това е съпътствано от строг отбор за по-нататъшно усъвършенстване на линиите в избраното направление с прилагането на методите на индивидуална и масова селекция. В бащините линии тежестта на отбора се насочва по скорост на растеж, отплащане на фуражите и месодайни качества, на майчините - по млечност, плодовитост и опазване на зайчетата до отбиването им. Едрите животни в майчините линии са нежелателни, тъй като корелират отрицателно с някои майчини качества. Скорозрелостта и високата жива маса на зайците, отглеждани за месо, се осигуряват при кръстосването на специализирани линии в резултат на получавания хетерозисен ефект в потомството. Всяка линия осигурява генетичен прогрес от единия пол, затова те се наричат майчини и бащини. За създаването на линиите и хибрида Цика д-р Цимерман разполага с няколко хиляди зайкини майки. В същото време в неговите ферми се води точна отчетност, животните се хранят пълноценно, събраната информация се обработва оперативно със съвременна изчислителна техника. Получените хибриди се насочват към стоковите стада. (от в. Фермер новият)