Начало » Хоби земеделие » Цветарство
01.11.2017 г.

Лилията: приказка от водата

Светлината е един от най-важните фактори

Водните лилии са символ на необикновената красова и изящество.
В света съществуват много сортове и хибриди на водните лилии и с всяка година тяхната популярност става все по-голяма. Те могат да бъдат отглеждане не само в отгромните и дълбоки водоеми, но и в малки изкуствени басейни, които могат да се съберат дори в жилището ви, ако им осигурите достатъчно количество светлина през лятото и комфорт за презимуване в по-хладното време на годината. Родината на водната лилия е Африка, топлите азиатски страни, но сега съществуват сортове, които напълно успешно могат да презимуват и в условията на минусови температури през зимата. Важно условие, което трябва да обезпечите и през лятото, и през зимата, е достатъчното светлина за растението.

Редовно подхранвайте
Водните лилили могат да се отглеждат дори в аквариуми, но не трябва да забравяте, че това растение се нуждае от редовно подхранване, достатъчно количество светлина, а почвата, в която се отглежда, задължително трябва да съдържа глина.
Идеалната почва за отглеждане на водната лилия представлява смес от торф, малко пясък и глина, плюс малко количество чернозел или кал от дъното на някои водоем. Тук може да се внесат и дългодействащи торове за водни растения. След това тази смес се поставя в малък пластмасов съд с мрежести стени и дъно, за да могат растащите корени на лилията да се чувстват свободни.
Можете да постъпите още по-просто: вземете много плътен найлонов плик и направете в него отвори, засипете с почва, засадете растението и го пуснете на дъното на водоема или в предварително подготвения съд за отглеждане на водната лилия. Оптималната дълбочина за засаждането на водната лилия е най-малко 60 см и след като натрупате достатъчно опит, можете да ги отглеждате и на по-плитки места – до около 30 см. Много важно е редовно да сменяте поне 1/3 от водата, ако все пак сте решили да отглеждате водна лилия в съд. Ако я държите в изкуственото си езеро, достатъчно е да правите редовна профилактика, свързана с почистването на водоема, подмяната на водата и осигуряването на кислород.

Презимуването
Водните лилии могат да презимуват в кофа с вода, поставени в мазето. Растенията обаче не трябва да се оставят навън, ако сте в район, където температурите падат много под нулата.
В по-топлите райони на страната ни обаче, любителите градинари често я оставят и в езерото си. Падналият наад водоема сняг създава изолационен слой, който надеждно защитава водната ви лилия от замръзване.
Ако растението обаче е в стайни условия, то трябва да прекратите подхранванео му още през август, за да го подготвите за покоя. Не трябва да забравяте редовно да подменяте водата и да осигурявате допълнително осветление.

Отглеждане от семена
Отглеждането на водната лилия от семена е интересен процес, който превръща крехкото семенце в разкошна красавица. Семената на водната лилия са достатъчно дребни, но засаждането им не е никак сложно:
- Можете да ги поставите в някакъв малък съд, който добре задържа водата (или като добавите малко торф) и да чакате покълването на семената.
- Възможно е да отгледате растение от семена и по следният начин: в съд се налива малко вода. Насипва се пясък около 2-3 см и след това семената се поставят в пясъка. Внимателно налейте отгоре вода.
- Оптималната температура за отглеждането на семената е от 25 до 30 градуса, като задължително трябва да осигурите достатъчно количество светлина. След като на младите расетния се появи по един лист, то те могат да се разсаждат в отделни съдове.

Лилията: приказка от водата
9481
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини