Начало » Хоби земеделие » Цветарство
24.09.2017 г.

ИЗБЕРЕТЕ СИ - Луковични растения

Калифорнийска бродиея (Brodiaea californica) – многогодишно луковично растение, родом от Северна Америка, с голи стебла, високи до 70 см, с дълги и тънки лентовидни листа, които отмират в момента на цъфтеж. Цветовете са виолетови или синьо-виолетови, дребни, звездовидни или тръбести и са разположени на върха на нежни цветоносни стебла. Цъэфти през май-юни. Най-декоративни са, когато са настанени на защитени слънчеви участъци с влажна и добре дренирана лека почва. Относително студоустойчиви са, нуждаят се от укритие през зимата. Разможава се много трудно, затова трябва да си купувате нови луковици. Използват се за оформяне на цветни петна сред невисоки тревисти многогодишници и за рязан цвят.

Пушкиния сцилоидес (Puschkinia scilloides) е многогодишно луковично растение с две прикоренови линейни листа с дължина до 15 см, които се появяват едновременно с цветоносите, които са високи около 20 см. Цветовете са с приятен аромат, подобни на камбанки, бледо сини, събрани в плътни четковидни съцветия с дължина до 12 см. На всеки сегмент от околоцветника има тъмносинь линия. Плодът е месеста кутийка. Цъфти с началото на май в продължение на 25 дни. На едно място може да расте до 7 години. Предпочита слънчевите и леко засенчените участъци с хранителна добре дренирана почва. Размножава се чрез луковици и семена, засяването на които става през есента. Използва се в бордюри, големи лехи и в съчетание с други цветни растения, а също така и за оформянето на алпинеуми.

Лисичина (Corydalis solida) – листата на лисичината са папратовидни и нежни. Всеки тръбест цвят е с шпоричка отзад и с устнички отпред. Под земята има нишковидни корени или грудки, а цветовете са сини, жълти, бели, розови или пурпурни. Цъфти обилно през април- началото на май в продължение на месец. Надземната част отмира през юни. Успешно расте на рохкави плодородни почви под дървета. Размножава се най-често чрез семена, които се засяват веднага след събирането им. Лисичината много бързо завзема територии. Използва се за оформяне на каменисти участъци, сенчести местности и във вид на големи петна.

ИЗБЕРЕТЕ СИ - Луковични растения
5981
 

Последни материали
Виж
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ малки производители на овес очакват обезщетения заради срива в цените
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини