Начало » Хоби земеделие » Цветарство
26.08.2017 г.

Паяжинообразуващите акари по цветята

В малка или по-голяма степен на нападение паяжинообразуващите акари се появяват редовно по цветните и декоративните растения, отглеждани в оранжерии, на открито или в домашни помещения. У нас по тях са установени и често се срещат следните видове паяжинообразуващи акари: обикновен паяжинообразуващ акар – Tetranychus urticae, атлантически паяжинообразуващ акар – Tetranychus atlanticus, оранжериен червено-кафяв акар – Tetranychus cinnabarinus и оранжерийна плоскотелка – Brevipalpus obovatus. Паяжинообразуващите акари са дребни паячета (най-много до 0,5 мм дължина), почти незабележими с просто око. Първите два вида са познати отдавна у нас като “червено паяче”. Червено-кафявият акар и плоскотелката са установени сравнително по-късно. Плоскотелката е най-дребна. Тя има плоско тяло, с яркочервен цвят.
Акарите се развиват по долната страна на листата, особено на младите листа. Те се хранят като смучат сок от тях. Пробиват епидермиса и изсмукват клетъчен сок заедно с хлорофилни зърна. Повредените листа първоначално избледняват, после пожълтяват, изсъхват и опадат. Пъпките не се развиват и опадат. Цветовете остават недоразвити и деформирани. Акарите оплитат нападнатите части с фина паяжина. Намаляването на хлорофила води до нарушаване нормалното протичане на жизнените процеси в растенията. Те силно изостават в развитието си и при по-продължително нападение трудно могат да се възстановят.
Благоприятни условия за развитието на акарите са високата температура и ниската влажност на въздуха. Такива условия се създават през топлите и сухи летни месеци, в оранжериите, които не се проветряват достатъчно, при отглеждане на растения в затворени помещения, със сух въздух и висока температура. В такива случаи акарите се намножават в опасна плътност и могат да причинят значителни повреди. За да не се допусне това, растенията трябва да се преглеждат редовно, особено видовете, които се нападат по-често от тези неприятели: роза, карамфил, алоказия, кала, фикус, аралия, астри, гергина, лимон, антириум, хризантема, гербера, глоксиния и други. Гледа се долната страна на листа, по които има признаци на изжълтяване и промяна.
Пръска се при плътност 4-5 акара на един по-голям лист и 2-3 броя на малък лист. Подходящи са следните препарати: Би 58 – 10 мл, карантинен срок 21 дни. Омит 57Е – 10 мл и пираника 20ВП – 2 мл. Карантинен срок 14 дни. Ортус 5СК – 5 мл и талстар 10ЕК – 3 мл с карантинен срок 7 дни.
Пръска се със силна струя, двупосочно, за да се разкъса паяжината, под която се намират голям брой възрастни акари, ларви и яйца и разтворът да може да попадне и по долната страна на листата. Дадената доза е за 10 литра вода. За да се избегне появата на повреди по цветовете, цъфналите растения да не се пръскат или да се намери начин цветовете да се опазят.

Паяжинообразуващите акари по цветята
33408
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини