Начало » Хоби земеделие » Малката градина
14.08.2017 г.

Cortaderia selloana - пампаска трева

Расте стремглаво нагоре

Пампаската трева е едно от слабо известните декоративни растения, използвани в озеленяването. Пампаската трева е един от най-красивите и ефектни представители на декоративните тревисти растения. Изключително подхдяща е за балкони и тераси, доста често се използва за покривно озеленяване, както и неизменен участник в дизайна на вътрешния двор. Една от най-интересните й черти е, че образува даоста интересен фон и много добре се съчетава с ярко обагрени цветя. Пампаската трева може да се използва и самостоятолно като един красив акцент, благодарение на своите ефектни метлици.
Cortaderia selloana е едно тревисто растение, за което е характерно, че расте стремглаво нагоре. Притежава дълги листа, които наподобяват арка по извитост, като на цвят са сиво – зелени, друг отличителен белег на листата на пампаската трева е, че са със силно заострени краища. Цветовете са събрани в метлици (това са цветове събрани в снопчета, наподобяващи метла), характерно за тях е, че имат много нежен бял или розов цвят (цвета зависи от вида или сорта на тревата). Пампаската трева цъфти обикновено между месец август и месец септември, като периода на цъфтежа зависи от вида или сорта на растението.
Размерите на пампаската трева са доста внушителни, тя може да достигне от 50 до 250 см. Някои от сортовете са селектирани, така че растенията да достигат определена височина, което ги прави изключително подходящи за различни видове аранжировки на дворове и градини. Най-предпочитаните и най-често използваните са сортовете Pumila (която достига до около 120см и друга характерна особеност – сребристобели метлици), Sunningdale Silver (достига до 250 см, това е един от най-високите представители, характено за него е, че освен височината си има и интересни пухести и сребристобели метлици, доста често се използва при създаване на аранжировки с камък и като цяло в дизайна на градини) и не на последно място е формата Rosea, за която е характерно, че притежава нежни розови метлици.
Интересните арковидни листа на Пампаска трева - Cortaderia selloana
Добре е ако сме избрали пампаската трева за аранжиране в нашата градина, да знаем как да я отглеждаме правилно, за да се радваме на нейната красота. Важно условие, за да се чувства тя добре е да й осигурим слънчево и топло място.
Трябва да знаем, че тя се нуждае от редовно поливане, но и да имаме в предвид чувствителността й към преовлажняването на почвата, което ще рече че небива да я преполиваме. За да предосвратим такава опасност от преовлажняване е добре съда, в който отглеждаме своята пампаска трева, да е доста добре дрениран.

Cortaderia selloana - пампаска трева
10853
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини