Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.12.2016 г.

Дървесната пепел е най-безопасното средство срещу вредителите в градината

Полезни съвети

Вредители присъстват във всяка градина, а борбата срещу тях може да се води както с химически, така и с напълно безопасни подръчни средства, благодарение на които можете и да спестите пари, изтъкват от електронното издание „Стопанство”. Сред тях е и обикновената дървесна пепел в чист вид или под формата на разтвор. От изданието препоръчват преди използването пепелта да се съхранява в сухо помещение, тъй като ако се намокри, ефективната й сила намалява.

Всеки градинар я прилага по своему - някои посипват праха в почвата около растенията срещу голи охлюви, други пръскат с разтвор, в който е добавен сапун, за да се отърват от листните въшки, трипса, кърлежите, листните бълхи и останалите вредители.

В зависимост от предназначението си разтворът се приготвя по различен начин. Най-често срещаният вариант е 300 грама пепел, разтворени в 10 литра вода, които се оставят да заврат 20-30 минути. След това разтворът се оставя да изстине и се прецежда, а накрая се добавя 40 грама течен сапун. С тази смес се пръскат растенията вечер при сухо време. С разтвора можете да ликвидирате колорадския бръмбар и гъсениците, но трябва да е по-концентриран – килограм и половина пепел на 10 литра вода, като се добавя 50 грама течен сапун.

По принцип слабото място на всички настойки с дървесна пепел е, че лесно биват отмивани от дъжда и се налага повторна обработка. За сметка на това то не само помага срещу болести и вредители, но служи и като извънкореново подхранване на растенията.

Зелето и репичките могат да бъдат напръскани с пепелта срещу зелевата муха, но още по-силно действа сместа от дървесна и тютюнева пепел. В този случай растенията се пръскат със сухата смес рано сутрин, докато по растенията още има роса. Ако закъснеете, напръскайте първо с чиста вода и едва след това – със сухата смес. Тя помага и срещу луковата муха – над всеки квадратен метър от лехите сипете по една чаша.

Ако пък искате да защитите разсада си от черното гниене, при засаждането в дупките добавете малко дървесна пепел.

Дървесната пепел е най-безопасното средство срещу вредителите в градината
134556
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини