Начало » Новини » Интервю
09.09.2016 г.

„Римекс” продължава традициите с нова иновационна концепция

Марио Лазаров, изпълнителен директор на „Римекс Технолоджис”:

sinor.bg

Един от дългогодишните дистрибутори на техника компанията „Римекс”, която е на пазара от 1992 г. и доскоро беше в съдружие с „Тайтън машинъри”, от тази година е на пазара като самостоятелна компания „Римекс Технолоджис”. На есенното изложение БАТА 2016 г. в Стара Загора компанията представи част от новите си предложения. За стратегията и бъдещето на новата стара компания разговаряме с  Марио Лазаров, изпълнителен директор на „Римекс Технолоджис”:

 

Г-н Лазаров, кога създададохте „Римекс Технолоджис” и с какво ще изненадате българските фермери?

Новият „Римекс технолоджикс” работи от не повече от половин година, като целта е да излезем с изцяло нова концепция, която да бъде в полза на земеделците. Целта е да подберем специализирана техника и продукти, напълно в съзвучие с новата ни иновационна концепция за крайните клиенти. Още не мога да навляза в подробности по бъдещата стратегия, защото има детайли, по които се работи. Но имаме готовност през следващите месеци да направим и съответните демонстрации.

Идеята е да обиколим цялата страна, така че да поддържаме контакти с всички фермери.

Откъде смятате да да започнете?

Ще започнем отново с регионите около добре познатите наши бази. Разполагаме с центрове в цялата страната – Монтана, Плевен, Русе, Добрич и Стара Загора. На практика старият „Римекс” се връща с нов имидж, като ще покриваме цялата държава.

Клиентите ни са постоянни, знаем се от години. Като син на собственика на „Римекс”  Румен Лазаров аз продължавам да работя със синовете на нашите най-големи клиенти. Така че новото поколение продължава традициите, но и ще развива бизнеса с нови иновационни решения.

Как оценявате пазара на техника през последните години?

Хубавото е, че спрямо десетина години по-рано, когато техническият парк беше силно амортизиран, сега земеделците се модернизират и то с техника на високо ниво.

Като погледнем парка на повечето стопанства, виждаме, че българският фермер търси високото качество, а това води и до съответната конкурентност.

Като всеки бизнес и при земеделието трябва да си технически обезпечен, за да се намалят разходите и да се повишат доходите.

Затова и в новата стратегия ние ще залагаме на новите марки техника, които са търсени и са белег за качество.

Вярно е, че тази техника е и по-скъпа, но инвестициите в нея се възвръщат бързо, защото осигуряват прибиране на реколта без загуби, към което всеки стопанин се стреми.

С каква техника се представяте на есенното изложение в Стара Загора?

Ние работим с четири компаниите-производителки, на които сме официални представители. Компанията ни винаги е била ексклузивен представител на техника, защото инвестираме в маркетинг, в опитни действия и демонтрации. Като притежатели на официалните права ние не можем да си позволим да не осигуряваме и поддържане на тази техника.

На изложението БАТА в Стара Загора представихме гроздообработваща и прибираща техника на френската компания PELLENC („Пеленк”). Това са висококласни машини, които са изключително търсени на световните пазари и затова  очакваме да намерят добро търсене и на вътрешния пазар.

Излагаме и най високият клас холандска самоходна пръскачка AGRIFAC (Агрифак), към която също се надяваме да има интерес.

Почвообработващите машини на чешката компания BEDNAR (Беднар) са уникални машини от много висок клас. По отношение на тази марка се разбрахме с фирма „Мегатрон”, които наблягат на марката KUHN (Куун). Затова получихме  ексклузивните права за продажба на марката BEDNAR.

От доста години работим и MERLO (Мерло), с които продължаваме сътрудничеството си.

Ще наблегнем много и на машините за напояване, като ще бъдем официални представители на италианската марка Casella – това са най-високият клас напоителни системи и смятаме, че ще намерят достойно място на българския пазар.

Имаме и други идеи, но засега изглаждаме концепцията, затова не мога да говоря в детайли.

През последните години как вървяха продажбите на техника и какви са очакванията ви?

Знаете, че имахме съвместна фирма с Titan Machinery. Миналата година постигнахме рекорд в продажбите за цялата история на фирмата в България. С отделянето ни ние сменяме концепцията, защото се отделяме от сегмента на тракторите и комбайните и няма да предлагаме подобна техника.

Смятаме, че това ще бъде и плюс на нашата фирма.

В какво се изразява партнорството ви с с „Агрополихим”?

Имаме обща концепция за продажба на течните торове, които те произвеждат. За миналата година компанията беше най-големият ни клиент на техника. Те балират, защото захранват завода си за бионергия и купиха прибираща техника.

Смятаме да предлагаме общи пакети заедно с почвообработващи машини, напоителни системи и препарати. Подготвили сме системата, така че да сме полезни на фермерите ан блок.

Възнамерявате ли да внасяте машини за зеленчукопроизводство?

На този етап не. Както обясних, насочваме се към друг гип области, които смятаме да разширим. Работим с най-големите производители в тяхната област, имаме си постоянни клиенти и не искаме да навлизаме в други ресори.

С приема на проекти по подмярка 4,1, който ще започне през октомври, очаквате ли засилване на търсенето?

Определено да. Особено при напояването очаквам значително търсене. За мен това са най-интересните инвестиции в земеделието и смятам, че пазарът ще се раздвижи сериозно.

Какви лизингови условия предлагате при продажбите?

Работим с най-големите лизингови компании отдавна. Имаме преференциални условия, които предлагаме и на нашите клиенти. Нямаме собствен лизинг, но това не значи, че не правим отстъпки.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

„Римекс” продължава традициите с нова иновационна концепция
20785
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Компанията ще представи на лозаро-винарите технологични иновации и специализирано оборудване за всички агротехнически мероприятия
Римекс Технолоджийс грабва професионалните лозари на Винария 2017 с премиум машини от Pellenc и Clemens
полева презентация - Кнежа 12.10.2016 г.
РИМЕКС ПОКАЗА НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ЗА ПОЧВООБРАБОТКА НА ПРЕЗЕНТАЦИЯ КРАЙ КНЕЖА
Изненадата на купона беше легендата Джон Лоутън, бивш вокалист на групата Юрая Хийп, който завладя всички присъстващи с невероятния си глас...
Фирма Римекс 1 – Холдинг ЕАД отпразнува своя 20-годишен юбилей с откриването на нов агро център
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини