Начало » Новини » Света
24.03.2015 г.

ЕК и Европейската инвестиционна банка улесняват достъпа на фермерите до кредити

Важно за фермера

Farmer.bg

Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка представиха модел на гаранционен инструмент в земеделието, който трябва да улесни достъпа на фермерите и компаниите от селските райони до финансиране, съобщиха от пресцентъра на ЕК. Това е първият нов продукт, разработен в рамките на меморандума за разбирателство при сътрудничеството в земеделието и развитието на селските райони в Европейския съюз, подписан от комисията и банката през юли 2014 г. Държавите-членки на съюза и отделните области могат да приспособят модела и да го използват при създаването на финансови инструменти, финансирани от техните програми за развитието на селските райони в рамките на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони с цел осигуряване на кредити за инвестиции във фермите, преработвателните предприятия и маркетинга, както и в много други области.

Инструментът е снабден с работна програма, която също бе представена днес и е предназначена за прецизиране на подробностите в сътрудничеството между ЕК и Европейската инвестиционна банка според условията на меморандума за разбирателство. Той е допълнен и със съвети от банката в помощ на държавите-членки и регионите с цел по-добро запознаване и използване на финансовите инструменти.

Европейският комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоугън смята, че финансовите инструменти могат да помогнат за получаването на още по-добри резултати от политиката за развитие на селските райони. „Улеснявайки достъпа до кредити, те могат да превърнат едно евро от обществените фондове в две, три или повече евро обезпечени кредити, подпомагайки нашите фермери, особено младите, и останалите предприемачи в селските райони в създаването на растеж и работни места. Съвместната работа на ЕК и Европейската инвестиционна банка, представена в подробности днес, бележи огромна крачка в посока на осъществяването на тази цел”, изтъкна Хоугън.

На свой ред вицепрезидентът на Европейската инвестиционна банка Вилхелм Молтерер заяви, че нуждата от инвестиции в стопанството на селските райони в ЕС е огромна, докато обществената подкрепа е спъвана от ограничените публични финансови ресурси. „Поради тази причина онова, от което имаме нужда, е интелигентен начин за използване на публичните средства за привличане на частни инвеститори и отпушване на инвестициите. Финансовите инвестиции, подкрепяни от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, представляват истинска промяна на модела. Прилагането на тези инструменти е от значим интерес за бенефициентите на финансиране от фонда, тъй като надхвърлят стандартните субсидии”, обясни Молтерер.

Съгласно правилата за управление на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, държавите-членки и областите могат да включват финансови инструменти (напр. гаранционни фондове, револвиращо финансиране и финансиране чрез акции) в техните 7-годишни програми за развитие на селските райони, когато полезността на подобни действия е вече доказана. До момента обаче в програмите, представяни от националните и регионалните власти, бяха предприети само скромни стъпки в използването на финансови инструменти, което отчасти се дължи на слабото им познаване. Програма, която не включи финансови инструменти от самото начало на периода, за който се отнася, може впоследствие да бъде коригирана, след като съответната държава-членка или област се убеди в привлекателността на използване на тези инструменти за подобряване на резултатите.

Работната програма на меморандума за разбирателство между ЕК и Европейската инвестиционна банка включва също проучванията на комисията в областта на земеделието, храните и горите, както и стандартните кредитни дейности на банката по отношение на проекти в земеделския сектор и селските райони.

ЕК и Европейската инвестиционна банка улесняват достъпа на фермерите до кредити
9919
 

Последни материали
Виж
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Свързани материали
Виж
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Мащабният внос основно от Украйна увеличава крайните запаси
ЕК понижи прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС до 4-годишен минимум
Промени в Наредба 3
Заявленията за кампания 2024 г. ще се подават до 24 юни, при просрочие няма да има санкции
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини