Начало » Важно за фермера » Животновъдство
11.02.2015 г.

Инфарктно заседание на съвета по животновъдство заради синия език

Контрол от бизнеса

Farmer.bg

След като от ноември 2014 г. до февруари 2015 г. агенцията по безопасността на храните не успя да проведе успешна процедура за навременен внос на ваксината срещу синия език, вчера на инфарктно заседание на съвета по животновъдство в министерството на земеделието фермерите са поискали точен отговор на въпроса защо фирмата-вносител не е била определена като в останалите европейски държави. „Потресени сме от отношението на администрацията към проблема, който през миналата година загроби толкова животновъди и продължава да стои на дневен ред, без да виждаме решение”, коментира Бойко Синапов, председател на Националната асоциацията на животновъдите. Въпреки искането да бъде обяснено на бранша защо още миналата година не е проведена обществена поръчка с компанията, която единствена е имала лиценз за вноса на ваксината за този щам на болестта, вчера подобен отговор от администрацията не е бил даден.

Вместо това изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Пламен Моллов обяснил на животновъдите, че ваксинацията срещу син език щяла да стартира на 1 март, а агенцията е осигурила нужните количества препарати. Самата ваксинация щяла да започне от районите по южната граница към вътрешността на страната.

Според Моллов ветеринарите имали готовност, така че имунизацията да премине максимум за 20 дни и минимум за 8.

„Досега толкова сме лъгани, че вечме изчерпахме вариантите за реакция. Никой от нас не вярва, че ще осигурят навреме нужната ваксина, затова очакваме първи март – все пак, не е далеч”, коментира още Синапов.

По време на вчерашния консултативен съвет са обсъждани и новите възможности за подпомагане на сектора, които се приемат с голямо одобрение от фермерите.

Пред съвета министърът на земеделието и храните Десислава Танева припомни, че с предимство ще се насърчава отглеждането на крави, овце и кози под селекционен контрол, където субсидиите ще са най-високи. По схемите за обвързано подпомагане само за директните плащания общият  финансов ресурс, заделен за подпомагане на сектора, е в размер на около 122 млн.лв., уточни земеделският министър.

По време на срещата министър Танева съобщи, че на извънредно заседание на Комисията по земеделие и храни в Народното събрание, днес, са приети на второ четене промените в Закона за собствеността и ползуването на земеделските земи. Веднага след приемане на законопроекта, ще започнем и съответните процедури за разпределяне на пасищата“, заяви още тя. 

В рамките на заседанието се обсъди и състоянието на млечния пазар, а изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ запозна участниците в срещата, с предоставените средства за подпомагане на сектора през 2014 година, които е в размер на над 84 млн. лв.

Инфарктно заседание на съвета по животновъдство заради синия език
8242
 

Последни материали
Виж
Контрол
БАБХ затвори безименен обект за продажба на прясно месо
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Свързани материали
Виж
Според БАБХ няма опасност за домашните животни благодарение на редовната ваксинация
Открити са още 8 случая на син език у диви преживни животни
Целта е пресичане на разпространението на заболяването
Осигурени са над 2,6 млн. лв. за ваксини против син език
Състояние
Синият език достигна Хърватска и Черна гора
Зараза
Още 5 огнища на син език в 4 региона във Франция
Нови огнища
Синият език достигна и гръцкия остров Родос, продължава да се разпространява във Франция
Предпазни мерки
Ветеринарите са на крак заради огнища на зарази в Турция, Гърция и Европа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини