Начало » Новини » Света
14.03.2014 г.

Белгия планира сериозна подкрепа за животновъдството

Европрактика

Farmer.bg

И Белгия като повечето европейски държави вече обяви основните направления, в която ще прилага общата селскостопанска политика (ОСП) за периода 2014 – 2020, съобщиха от Института за агростратегии и иновации, цитирайки портала Agra Europe.

 

Белгия е единствената държава членка в ЕС с две отделни министерства на земеделието - за Фландрия (фламандски говорещите) и за Валония (френско говорещите). Реално територията е разделена на три региона с Брюксел, които са под юрисдикцията на Фламандското министерство на земеделието.

 

Основното е, че Валония не планира да прехвърля средства между двата стълба тъй като средствата по първи стълб ще намалеят с около 10%. При 569 милиона евро през 2013 година те ще паднат на 505 милиона евро през 2019 година.

 

Намалението е за сметка на по-големия бюджет за селските райони. За Белгия той ще се увеличи от 77.8 милиона евро през 2013 година до  79.3 млн. евро през 2019 година, отбеляза министерството на Валония.

 

Фландрия обаче ще прехвърля средства от първи към втори стълб, като това ще стане постепенно от 2015 г. Тогава ще бъдат прехвърлени 5%, през 2016 г. - 7,5%, а след 2017 година – по 10 % годишно до 2020 г.

 

Държавите-членки разполагат със срок до август тази година да финализират своите решения за прехвърлянето на средства между двата стълба, което трябва да стане от 2015 година, с опцията за преразглеждане през август 2017 година.

 

Обвързана подкрепа

 

Докато България ще освободи 13% от директните плащания за обвързана подкрепа на екстензивните сектори, Валония е поискала разрешение да прилага значително по-висок процент - 21.3% от 2015 г., като от тях 18% ще бъдат само за отглеждането на крави с бозаещи телета.

 

Фландрия ще прилага по нисък процент – 10% за крави с бозаещи телета и 1% за тези отглеждащи телета за месо.

 

Споразумението за реформата на новата ОСП на страните да увеличат значително подпомагането обвързано с производството, с възможност за превишаване на лимитите, ако Европейската комисията одобри, поясниха експерти от института.

 

Двете министерства са избрали различни пътища и по отношение на така наречените „намаляващи“ и „преразпределителни“ плащания.

 

Съгласно споразумението на новата ОСП всички държави-членки трябва да приложат минимум 5% намаление на директните плащания над € 150 000 от 2015 година, освен ако не решат да прилагат преразпределителното плащане, където най-малко 5% от финансовия пакет на Стълб 1 е заделен за „схемата за първите хектари“ за всички стопанства.

 

Валония ще използва 20% от финансовия пакет на директни плащания за преразпределително плащане за първите 50 ха.

 

Това ще „поддържа и развива средните стопанства, като допринася за запазване на работните места в сектора на селското стопанство“, са мотивите на фламандското министерство.

 

Фландрия междувременно ще прилага таван на плащанията вместо преразпределителното плащане.

 

И двата региона ще разпределят максимума от 2% от финансовия пакет от първия стълб за допълнителни плащания на млади земеделски стопани. От 2015, нови фермери на възраст под 40 години ще получат добавка от 25% допълнително плащане към основното си плащане за срок от пет години или до навършването на 40 години.

 

Изборът за екологизиране

 

Що се отнася до новите изисквания за екологизиране след 2015 година, Фландрия ще използва регионален подход за „екологично насочени площи“. Валония, междувременно, е в очакване на технически разяснения за изпълнение на екологичните изисквания, преди да вземе решение за конкретни мерки.

 

Екологичните насочените площи ще трябва да бъдат установени на поне 5% от обработваемата площ на всеки земеделски производител до 2015 година, като до 2017 година да нарасне с до 7% (последното е в процес на преразглеждане).

 

Изключително важно е, че стопанства с по-малко от 15 ха, с изключение на постоянно затревени площи, ще бъдат освободени изискванията за екологизиране.

 

Фландрия, съобщи пред Agra Europe, че планира да включи земеделски производители, които не са получили директна подкрепа през 2013 година, но са произвели вино, декоративни растения или плодове и зеленчуци, като потенциални бенефициенти на нови права на плащане.

 

Фландрия също заяви, че не планира да допълва негативния списък, който изключва тези, които не се считат за „активен фермер“ от 2015 съгласно Регламента.

 

 

Белгия планира сериозна подкрепа за животновъдството
8540
 

Последни материали
Виж
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Актуални данни
Статистиката съобщи, че основният внос на слънчоглед през 2023 г. бил от Румъния
Свързани материали
Виж
Сериозни бунтове и в Белгия
Фермери блокират Париж и Брюксел
С цел намаляване азотните емисии в селското стопанство на Фландрия
ЕК одобри схема от 200 милиона евро за затваряне на свинеферми в Белгия
Високата инфлация отдръпва потребителите от екологичните храни
Високите разходи без ръст на продажбите ще съсипят биопроизводството в Белгия
БАБХ
Изтеглят от пазара всички продукти на Kinder, произведени в Белгия
Нови пазари
Българските биопродукти стигат до Брюксел
Плащат по 13 евро на час
Търсят се транжори на месо за Белгия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини