Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.01.2013 г.

Вземане на проби за анализ на почвата

Изследванията на почвата е важен инструмент за оценка на нейния потенциал и съставяне на подходящи програми за торене. Освен това, това е ценно указание при изучаване промените в почвата и да се предотврати възникването на някои проблеми при храненето на отделните култури

Тестването на почвата дава представа за нейната пригодност като среда за храненето на растенията. При анализирането на резултатите трябва да се знае метода за вземане на проби от почвата, времето на подбор, както и метода на анализ, за да се получат надеждни резултати. Най-важното за ефективното използване на резултатите от анализа на почвата е правилното и точно вземане на проби,благодарение на което ще бъде дадено точно предписание за торене.
Тази статия е посветена на вземане на почвени проби. Допълнителна информация за процедурата за вземане на проби може да бъде получена в специализираните лаборатория.

Кога трябва да се прави анализ на почвата?
Проби от полето за пролетното засаждане трябва да се вземат след 1 октомври. Тези проби могат да бъдат взети и през пролетта, но тогава времето за подбор на проби може да бъде ограничено (поради метеорологичните условия). Пробите от зимни зърнени култури се препоръчва да се вземат един месец преди засаждане. След 1 септември, да вземат проби от зърно за фураж на животни, от пасбища или за сено. Проби с проблемните области се вземат по всяко време, а от замръзналите и наводнени почви не се препоръчва да се вземат проби, поради трудностите да се получи представителна (осреднено) проба.
Къде се вземат пробите?
Разнородността (изменчивостта) на почвата е основен проблем вземането на осреднени проби от почвата на полето. Почвените проби, представени за анализ, трябва да отразяват химичния състав на цялото поле или определена част от полето. Ето защо, избирайки проби от полето, където плодородието на почвата показва средни резултати, резултатите от анализа на почвата трябва да отразяват осреднени характеристики за цялото поле.
Инструменти и почвени образци за анализ
Почвените проби се вземат с помощта на специален инструмент (сонда за вземане на проби). Използването на такъв специален инструмент, се налага при вземане на проби от дълбочина повече от 15 см. Проби от почвата се вземат от 15-20 места. За извършването на специални анализи за оценка на количеството азот и сяра или за анализ на проби, взети от проблемните области, е позволено да вземат проби и от по-голяма от 15 см в дълбочина.
Събраните проби се съхраняват в чисти пластмасови кутии или пакети. Пробите, взети от различни дълбочини и проблемни области, се съхраняват разделени един от друг. След това пробите трябва да бъдат изпратени на специална агрохимична лаборатория. Някои лаборатории вземат самите те пробите от почвата.
Приготвяне на пробите
Обработка на почвени проби след събирането е толкова важно, колкото самите проби. Взема се около 0.5 кг от почвата за анализ и се оставя да изсъхне. Пробата се изсушава в лабораториите при температура близка до естествени (35-40° C). Лабораториите залагат проби, и се оставят да изсъхнат още същия ден. Рамките на няколко дни, пробите могат да се съхраняват в хладилник или се замразяват.
Контакт с неговата лаборатория върху опаковката и получаване на всички необходими инструкции, свързани с вземане на проби. Попълнете в специална форма (формуляр за поръчка) и на полето, предоставени от лабораторията, етикет всяка проба в името си, адреса, номера на индекса на областта / проба и дълбочината, на която е взета пробата. Направете това за всяка проба, взета за анализ. Предоставя пълна информация за всеки почвени проби върху парче на поръчката. Ако полетата са ли някакви необичайни / специфични проблеми, те трябва внимателно да се отбележи. Оставете на окончателния план на пробите в лабораторията и у дома.
Лабораторен анализ
Консултирайте се с лабораторните изследвания на тяхна почва. Анализ следва да включва тестове на азот почвата нитрат, достъпен фосфор, достъпен калий, сяра, киселинност на почвата (рН), соленост и съдържание на органични вещества (потенциал на почвата). Също така анализира микро- и макроелементи, като бор, молибден, мед, желязо, манган, цинк, кобалт, магнезий и калций, текстура (размер на частиците).
Методите за вземане на проби
Случайна извадка (Random) - е традиционен метод, който работи за единни полета, с незначителни промени. Методът показва средната стойност на полето, средната стойност на всички проби, взети от цялата територия на областта.
Еталонни проби (Benchmark) - Препоръчва се за полета с голям брой промени в областта (хълмове, различни топографски промени и др.). Еталонните проби намаляват естествената променливост на полето, като намаляване на размера на избраното поле, чрез разделя на елементарните секции (10,5 ха). Съответно, след анализ следва да се даде съвет относно прилагането на торове за всяка такава зона.
Еталонният участък трябва да бъде маркиран със система за глобално позициониране (GPS) или по друг начин, така че да бъде в състояние да се анализира за вземането на проби и торене. Вземане на проби в едно и също място ще си представи годишните промени в областта.
Анализът на няколко отделни еталонни участъци през първата година ще намали риска от недостоверни данни за полето, които не отговарят на цялостното анализ. От друга страна, тези технологии са по-скъпи за лабораторен анализ. Този метод помага за идентифициране на области за вземане на проби.
При избора на еталонни проби използвайте забележителни характеристики, като цвят на почвата и терена, за да се идентифицират различните видове почви. Изберете участък, който има особености, подобни по-голяма част от полето или доминиращ тип почва. Най-доброто време за анализ на почвата е след прибиране на реколтата. В началото на сезона е по-лесно да се изберете условия за формирането на бъдещата реколта. Има и други начини за избор на потенциални еталонни участъци. Разделянето на полето на по-малки участъци за вземане на проби е необходимо за различни видове почви в рамките на едно поле. Този подход е особено ефективен на хълмист терен./сп. “Зерно”.

Вземане на проби за анализ на почвата
71545
 

Последни материали
Виж
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Свързани материали
Виж
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини