Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
26.05.2021 г.

Нова техника изстрелва „Агримарт“ в орбитата на най-добрите земеделски компании в страната

Иновации
Нова техника изстрелва „Агримарт“ в орбитата на най-добрите земеделски компании в страната

Стефан Христов връчва ключовете от новата пръскачка на Николай Минев (вдясно) Снимка:sinor

„Земеделие се прави с бърза, точна и навременна информация. И колкото повече си информиран за това, което се случва на полето, толкова по-успешен бизнес развиваш”. Думите са на управителя на компанията за отглеждане на селскостопанска продукция „Агримарт” Николай Минев, който като представител на младото поколение е израснал с новите технологии. Затова и бизнес стратегията, на която залага, е да търси и прилага най-модерните решения в областта на техниката, необходими за снижаване на разходите и за пестеливо и екологично чисто земеделие.

Още в началото на създаването на „Агримарт” - дъщерно дружество на лидера в управлението на поземлена собственост „Агрион”, по отношение на машинния парк Минев се ориентира към един от безспорните лидери в производството на селскостопанска техника John Deere. И макар че оттогава са минали само 5 години, днес между „Агримарт” и Мегатрон”, дистрибутор на американската техника в България, отношенията са прераснали в истинско партньорство, положено върху идеята за развитие на иновативните технологии.

„Агримарт” е сред 10-те процента водещи компании, които вървят по пътя на интелигентното земеделие”, посочи генералният директор на „Мегатрон” за земеделска, голф и градинска техника Стефан Христов по повод последната инвестиция на компанията в покупка на самоходна пръскачка с марката John Deere - втората, в която компанията инвестира за последните три години.

Ще припомним, че „Агримарт” развива модерно земеделие в района на Долна Митрополия, Плевенско, където върху 50 000 дка се отглеждат предимно царевица, пшеница и слънчоглед. До този момент компанията разполага със собствена зърнобаза и с богат машинен парк, в който преобладават трактори, комбайни, пръскачка и друга техника с марката John Deere. През 2020 г. Николай Минев стана Агробизнесмен на годината, основно заради иновативните решения, които прилага на полето.

Според Стефан Христов е назряло времето „повече компании да тръгнат по пътя на „Агримарт” – с въвеждане на променливи норми на торене, които щадят природата. Европейските правила го налагат, а и със сигурност, компаниите, които вървят в тази посока, ще оцелеят, докато останалите ще имат проблеми”, категоричен е директорът на „Мегатрон”.

Самият Николай Минев обмисля варианта да се включи в оперативния център за наблюдение, който „Мегатрон” прилага от миналата година и който е достъпен за електронно наблюдение от страна на всичките машини, излезли на полето в кампанията. Центърът позволява да се правят актуални наблюдения на полетата, осигуряващи точна информация за това дали на места няма концентрация на определен вид плевел, който може да се напръска с точния за целта хербицид, вместо да се третира цялата площ. Машините John Deere също разполагат с достатъчно модерен софтуер, който подава информация при непредвидени обстоятелства, гарантиращи постоянна връзка с производителя.        

Статистиката на „Мегатрон” показва, че „за първите 4 месеца на 2021 г. България е водеща в ЕС като процент от обработваемата площ на наблюдаваната земя и ние трябва да се гордеем с това, защото по този начин земеделците вземат правилните управленски решения”, обясни Стефан Христов.

Според статистиката, България е на едно от челните места в използване на най-модерните технологии, а „Мегатрон” е в топ 5 на дилърите, които използват оперативен център с необходимия софтуер, свързващ отделните машини, чрез който фермерите електронно могат да следят всички разходи и операции.

Освен самоходната пръскачка, която „Агримарт” купува тази пролет и която ще бъде на полетата край Долна Митрополия още следващата седмица, компанията ще инвестира и в нов комбайн S780 с мощност от 500 конски сили. „С двете нови машини целим рязко да намалим разходите си, като съкратим и времето за възвращаемост на инвестицията”, посочи Минев. И допълни, че „компанията се стреми да намалява разходите и да увеличава приходите, което е в основата на бизнес стратегията им”. Само с комбайна годишно стопаните ще намалят загубите на зърно между 2 и 5%. Огромно предимство на новия комбайн е системата HillMaster за нивелиране на шасито, която не позволява разпиляването на зърното при наклонени терени.

Колкото до пръскачката, целта е с купената преди три години фермерите да използват онзи прозорец за бързо третиране на посевите в дъждовни години като тази, когато времето за пръскане се скъсява.   

 

„Пръскането може да съсипе едно стопанство, защото ако приложим скъпите препарати в неправилния момент и завали, е грехота да прахосаме напразно продукта”, посочи инж. Антон Василев, който поддържа машинния парк на “Агромарт”. С покупката на втора пръскачка те минимизират риска, още повече, че марката John Deere дава сигурност със здравината и качеството на техниката.

„Когато търсехме пръскачка, ние се насочихме към марката John Deere, защото тя предлага качество - като мощност, производителност и сигурност, защото почти не дават аварии. Освен това тези машини са изключително приложими за неравните терени около Долна Митрополия. Географският терен тук е сложен и другите марки рязко намаляват производителността си. С пръскачката R4038 John Deere обаче ние постигаме постоянна и то добра скорост, така че производителността ни се повишава с около 50%”, посочи още инж. Василев.

Освен инвестициите в техника Николай Минев инвестира и в станалите актуални агротехники, които щадят почвите. „От три години преминаваме плавно към „позеленяване” на производството – чрез директни сеитби или no till – технологията. „Не се хвърляме изцяло към безорното земеделие, а го въвеждаме на малки стъпки. В момента имаме няколко опита да въвеждаме и други технологии при слънчогледа и при царевицата – с използване на бактерии и запазване на въглерода в почвата, като намалим азотните торове. Идеята е по естествен начин чрез микроорганизми да обогатяваме почвата, защото една част от терените ни са ерозирали. А това е голям проблем, с който трябва да се справим”, заключи още Николай Минев.

Текстът подготви: Екатерина Стоилова

Нова техника изстрелва „Агримарт“ в орбитата на най-добрите земеделски компании в страната
29405
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
„Агрион“ взе голяма награда за въвеждането на иновации в селското стопанство
Агробизнесменът на годината Николай Минев: Рецептата за добро земеделие е иновации, опит и търговски нюх
Отличените в категориите
Управителят на „Агримарт” Николай Минев е агробизнесменът на 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини