Начало » Хоби земеделие » Цветарство
11.04.2020 г.

Защо нарцисите не цъфтят – причини и отстраняването им

Защо нарцисите не цъфтят – причини и отстраняването им

Нарцисите са нежни пролетни цветя, обичани от много селекционери и любители. Създадени са над 12 000 култивирани сорта със сложен хибриден произход и разнообразни багри на цветовете – бели, кремави, жълти и пъстри с различна интензивност и комбинация. Нарцисовата долина край историческия град Хуст е жива легенда на Карпатите – уникален природен обект, в който флорални килими се редят по време на цъфтеж на територия от 170 хектара. Много известен е гръцкия мит за Нарцис, който бил орисан да бъде красив и се влюбил в собственото си отражение във водата.

Нарцисите могат да се отглеждат на едно място няколко години, но е желателно периодично разреждане на луковиците и смяна на мястото.

Причините за малко цветове или липсата на такива могат да бъдат различни.

1. Пресаждането и разреждането на луковиците трябва да се прави на всеки 5-6 години, защото те растат много бързо и започват да се конкурират за вода и хранителни вещества. Когато са много нагъсто те престават да образуват цветни пъпки – корените им се преплитат и не се развиват добре.

Пролетно подхранване на цветята в двора и дома

Решението е пресаждане и разреждане, но трябва да се има предвид, че първата година няма да цъфнат – нуждаят се от време за възстановяване от стреса. Със сигурност следващата година ще очароват с буйните си цветове.

2. Много кисела почва

Нарцисите обичат слабо кисела или неутрална почва. Най-добре се развиват при рН от 5 до 7. За разкисляване може да се използва пепел, вар или доломитово брашно.

3. Недостиг на хранителни вещества

При недостиг на хранителни вещества нарцисите преустановяват цъфтежа. Могат да се използват комбинирани торове за цъфтящи растения или фосфор и калий – по 30-40 гр на квадратен метър. Внасянето на големи количества азот ще доведе до много зелена маса, но няма да има цвят.

4. Недостиг на светлина

Нарцисите са светлолюбиви растения и недостигът на светлина води до намаляване на цветовете или отсъствие на такива. За обилно образуванена цветни пъпки е необходимо да се засаждат на много осветени места.

5. Ранно премахване на листата

Малко вероятно е нарцисите да цъфнат, ако миналият сезон листата са отстранени преждевременно. Надземните части трябва да се премахнат тогава, когато пожълтеят и изсъхнат сами. Листата са отговорни за фотосинтезата и ранното премахване пречи за образуване на цветни пъпки. Ако искаме да засадим едногодишни на това място, то листата се поставят полегнали ( внимава се да не се наранят), но не се отстраняват.

6. Засушаване

Нарцисите се нуждаят от достатъчни количества влага през пролетта – по време на формиране на пъпките и цъфтеж и около 1,5 месеца след това. Почвата трябва да се поддържа влажна на дълбочина около 30 см, но не трябва да се допуска застояване на вода, защото луковиците започват да загниват.

7. Сиво гниене

Често се случва да има наличие на пъпки, но да не могат да цъфнат – най-вероятната причина е растенията да са нападнати от сиво гниене. Развитието на болестта се стимулира от прекомерни количества влага или прекалено сгъстени насаждения. В този случай помага пръскане с 0,5%-ен разтвор на меден оксихлорид или 1%-ен разтвор на бордолезов разтвор през 10-12 дни (без периода на цъфтеж).

8. Увреждане на луковиците

Най-често това са вредители, които нараняват луковиците – попово прасе, телени чевеи и др. Пострадалите луковици не успяват да формират цветове.

Луковата нематода е вредител, който бавно, но сигурно унищожава насажденията с нарциси – създава колонии, които във времето се разрастват. Нападнатите луковици трябва да се изваждат и изгарят или да се изнасят извън градината.

9. Климатични причини

При суха и мразовита зима цветните пъпки могат да пострадат – най-често се случва при по-взискателните хибридни сортове нарциси.

Защо нарцисите не цъфтят – причини и отстраняването им
93489
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Нидерландия е лидер на пазара
Бизнесът с луковици на цветя в ЕС достига 100,6 милиона евро
Перуанският нарцис цъфти през август
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини