Денят на ябълките се отбелязва днес на Фермерския фестивал в София

Пред министерството на земеделието

28.10.2020 г.

Денят на ябълките се отбелязва днес на Фермерския фестивал в София

На днешното си издание пред министерството на земеделието в София фермерският фестивал „Произведено във фермата“  ще посрещне екип от Института по земеделие в Кюстендил, с който ще бъде отбелязан празникът на земеделската наука (25.10.2020). Селекционерите от института ще представят есенното ябълково разнообразие, което поддържат, облагородяват и развиват.

В градините на Института се отглеждат около 450 сорта ябълкови сорта и хибрида, затова и днес фестивалът ще бъде посветен на ябълката.

Събитието е в рамките на европейската кампания Good Food Good Farming (Добра храна, добро земеделие). Организацията Slow Food в България чрез своята инициатива „Биоразнообразие в чиния“ обединява сили със седмичния Фермерския фестивал „Произведено във фермата“, организиран от Фондация БИОСЕЛЕНА, за да се включи в събитията на европейската кампания Good Food Good Farming , финансирана от програма LIFE на ЕС.

Чрез участие във фермерските пазари и чрез обсъжданията между производители и граждани Slow Food  България и БИОСЕЛЕНА надигат глас, за да призоват отново за добра храна и добро земеделие. Производители от общностите на Slow Food участват на Фермерския фестивал Произведено във фермата, за да запознаят потребителите със своите предизвикателства и със своите добри практики. Ще се обсъждат и теми, свързани с европейските хранителни системи, стандартите за хуманно отношение към животните, агроекология и социална справедливост, наред с много други.

Изложението се открива в 10 часа и продължава до 18 часа.

„Тази година е жизненоважна за Европа – реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) е в процес на финализиране и е от съществено значение тя да бъде преструктурирана, за да отговори на целите на Зелената сделка на ЕС, От фермата до вилицата и Стратегиите за биологичното разнообразие. Реформата на ОСП ще определи бъдещето на Европа по отношение на храната, околната среда и благосъстоянието. Вярваме, че е от съществено значение да се даде глас на гражданите и на производителите и да се гарантира, че техните искания ще бъдат чути от вземащите решения в ЕС. Това е целта на Good Food Good Farming“, казва Яел Панцер, координатор на европейската кампания на Slow Food.

Фестивалът „Произведено във фермата“ предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони страната със запазена природа: краве, овче, биволско и козе сирене, кисело мляко и кашкавал, прясно мляко, извара, масло, месни продукти от редки български породи говеда, биволи, овце и кози: луканка, пастърма саздърма и буркани с месо, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, занаятчийски хляб с квас, ядки, вино, чай, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя и сувенири от дърво…  Много от храните са биологични, други са  произведени в семейни ферми и занаятчии от селски райони и Натура 2000 зони.

Традиционно Фестивалът  „Произведено във фермата“ се организира всяка сряда пред Министерството на земеделието от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, известна с дългогодишната си работа за скъсяването на веригата на фермерските храни и подкрепата за малки производители.

Първото издание на Фестивала бе през лятото на 2017 година. Миналата година Фестивалът бе отличен с награда „Европа“ на Столична община за приноса му за социализиране на градски пространства в София.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Sinor.BG

Споделяне на сайта