Пазарът на рапица в ЕС и през 2019 г. е със засиленото присъствие на Украйна

16.01.2019 г.

Пазарът на рапица в ЕС и през 2019 г. е със засиленото  присъствие на Украйна

По предварителни данни на  украинската аналитична агенция  АПК-Информ, износът на рапица от Украйна за първата половина на текущата 2018/2019 маркетингова година. (юли-декември) достигна рекордния за последните десет години обем от около   2,3 млн. т,  с 14% повече в сравнение със същия период на 2017/18 г. Експертите акцентират, че близо 90% от общия обем на износа на украинска рапица през първата половина на сезона е насочен към държавите от  Европейския съюз.

Междувременно анализаторите от друга авторитетна украинска компания  УкрАгроКонсулт  споделят, че перспективите за новата реколта от рапично семе  през 2019 г. също са благоприятни, като „клинът на зимната сеитба на рапица, се е увеличил”.

„Особеността на сеитбената кампания е благоприятната метеорологична обстановка, извършваща по-голямата част от работата в оптимално време на сеитбата, попълване на запасите от влажност на почвата през периода на развитие на растенията, което позволява на рапицата да премине през зимата в най-добро състояние през последните пет години. Това предполага, че Украйна може да разчита на добра рапица през 2019 г.”, коментират украински специалисти.

Водещи експерти са на мнение, че стимул за  увеличението на производството на рапично семе в Украйна  е „ постоянния висок интерес от страна на ключовия вносител на маслодайни семена - ЕС и благоприятната ценова ситуация на вътрешния пазар, когато цената на рапицата е над  стойността на слънчогледовото семе  през целия сезон”.

Sinor.BG

Споделяне на сайта