Ферма „Агро Юстина“ с демонстрация на иновативна система за зелен фураж

Предстоящо

19.12.2018 г.

Ферма „Агро Юстина“ с демонстрация на иновативна система за зелен фураж

На 20 декември собствениците на фермата за производство на месо и разплодни кози от породата "Боер" ще демонстрира иновативен проект за целогодишно производство на сочни зелени фуражи, съобщиха от Националната служба за съвети в земеделието. Самата ферма се намира в близост до село Устина в пловдивската община Родопи.

Козефермата е една от 4-те пилотни ферми за виртуални (онлайн) демонстрации в България по работен пакет 4 на проект „Взаимно обучение: достъп до иновации чрез демонстрации (Peer-to-peer learning: accessing innovation through demonstration)” (проект PLAID) финансиран по Програмата за научни изследвания и иновации на ЕС "Хоризонт 2020". Организатори са службата за съвети в земеделието (НССЗ) и ферма „АГРО ЮСТИНА“ ЕООД.

Целта на демонстрацията е да бъдат представени нови технологии за хранене на козите порода „Боер“ през зимата, когато липсва прясна храна. Новите фуражи имат уникални биологични, стопански и функционални характеристики. Самата система е за целогодишно производство на сочни зелени фуражи Тревомат (TrevoMat)  в резултат на хидропонно отглеждане на покълнали житни, технически и маслодайни семена. Технологията е с изключително висока хранителна стойност за домашните животни - крави, птици, коне, свине, овце и кози. Фуражът се произвежда в непрекъснат цикъл през цялата година, с минимални разходи за изхранване на животните и с минимално участие на труд.

 След демонстрацията ще бъде представена информация и за проекта “Взаимно обучение - Достъп до иновации чрез демонстрации” (проект PLAID) по Програма Хоризонт 2020.

Водещи на демонстрацията ще бъдат Минчо Терзийски – зооинженер във ферма „АГРО ЮСТИНА“ ЕООД, Станимир Стойчев – експерт в областта на системите Тревомат (TrevoMat) и Димитър Ванев - ръководител на екипа на НССЗ по проект PLAID.

След приключване на демонстрацията от 12.00 часа до 14.00 часа по проект PLAID ще се проведе дискусия относно резултатите от проведената демонстрация и обучение на 4-те „виртуални демонстрационни ферми“ в България по Работен пакет 4 на проект PLAID, както и на други участници относно създаване на кратък видео клип на демонстрационна дейност (13.00-13.15 – кафе пауза).

Sinor.BG

Свързани материали

Споделяне на сайта