Руското зърнопроизводство е в основата на новата вълна от фалити на американски фермери

Русия е заплаха и за европейските производители

25.09.2018 г.

Руското зърнопроизводство е в основата на новата вълна от фалити на американски фермери

Производството на пшеница в Русия е във възход, въпреки резкия спад на цените на зърното, руските стопани възнамеряват да увеличат износа и това застрашава благосъстоянието на американските фермери според The ​​Wall Street Journal предаде Интерфакс. От изданието отбелязват, че в последните години Русия стана най-големият износител на зърно в света - през 2016 г. Русия надминава САЩ на пазара на пшеницата, същото се случва и през 2018.

Растежът на зърнопроизводството в Русия представлява заплаха за американските производители. В САЩ има най-силната вълна от закриване на стопанствата, по-голяма отколкото е била през 80-те години на миналия век. Изданието отбелязва, че руските фермери работят също толкова добре, колкото американските  си колеги, но в Русия себестойността на продукцията е много по-ниска и разходите се плащат в рубли, но пък зърното се продава в долари.

Вестникът напомня, че Русия може да бъде по-привлекателна продавач на зърно и заради възможното увеличение на тарифите за американско зърно. Китай е наложил 25% мито върху пшеница от САЩ. За сега Москва не успява да се възползва от това поради китайските ограничения върху вноса от Русия. Но руското зърно вече успешно се конкурира с американското на традиционно американски пазари, като например мексиканския. Също така по-евтината, но не по-малко качествена руска пшеница притиска американските и европейските пазари в Северна Африка и Близкия изток, където Москва има политически връзки.

Изданието отбелязва, че новата руска политика, се опитва да разнообрази икономиката чрез намаляване на дела на приходите от петрола в бюджета чрез развитие на селското стопанство.

Според публикацията през 2017 г. приходите от износ на селскостопански продукти от Русия са достигнали 20,7 млрд. Долара и са изтласкали приходите от износ на военни продукти на второ място за което sinor.bg също писа.

Sinor.BG

Споделяне на сайта