Маклура (адамова ябълка) – декоративно и лечебно растение

Декоративни растения

21.09.2018 г.

Маклура (адамова ябълка) – декоративно и лечебно растение

Маклурата е двудомно растение от семейство Черничеви, което украсява паркове и градини навсякъде в страната и достига височина 15-20 м. Познати са девет вида, от които у нас са разпространени само два. Широко разпространена е в източната част на Северна Америка и Средна Азия, но вирее добре на Балканския, Апенинския и Кримски полуостров. Носи името на американския естественик Уорън Маклър, който описва растението. Маклурата е позната под много други имена – адамова ябълка, Божий дар, див портокал, индийски или китайски портокал, конска ябълка, маймунска топка. Пренесена е у нас в края на 19 век.

Маклурата се размножава чрез семена, резници и отводи. Тя е невзискателна към почвата, сухоустойчива, приспособява се лесно, топлолюбива и при по-продължителни ниски температури може да измръзне, но отново израства от корените. Подходящи са местата, които са защитени от силни ветрове и течения.

Адамовата ябълка обича слънчеви места, но вирее и в полусянка, а когато е на сянка, клоните и се огъват.

Маклурата е листопадна и има тъмнозелени лъскави листа, които приличат на цитрусовите. Клоните развиват бодли, които към основата изчезват. Дървесината е здрава, жълта и по-светла по периферията , а към центъра става по-наситена. Използва се за декорация, за дръжки на ножове, за изработване на лъкове и музикални инструменти.

Дърветата се засаждат единично или редово, за живи плетове и стени.Нарастват бързо и се поддават на резитба.

Женските цветовете на маклурата са светлозелени и събрани в топчести съцветия. Цъфти през май-юни. Съплодията на външен вид приличат на цитрусови, жълто-зелени с набръчкана повърхност, сочни, ароматни, достигащи до 10-15 см диаметър, но неядливи. Ароматът на срязан плод наподобява на краставица.

Дърветата разгръщат своята декоративна стойност и стават приблекателни в края на лятото, когато съплодията нараснат и започнат да се оцветяват, но особено красиви са, когато листата опадат и останат плодовете. Те се използват за есенно аранжиране, съчетават се прекрасно с хризантеми и издържат до 2-3 месеца.

Състав

Адамовата ябълка съдържа дъбилно вещество маклорин, ефирно масло, витамини, органични киселини, ферменти, сапонини, флавоноиди, пектин, микро- и макроелементи. По химически състав са много близки до черницата.

Лечебни свойства

В народната медицина маклурата намира широко приложение за лечение на различни заболявания – полиартрит и подагра, радикулит и остеохондроза, възпаление на лимфните възли, хемороиди и аденоиди, кожни заболявания – дерматити, псориазис и екземи.

От плодовете се приготвят маз, масло и настойка.

Препаратите се използват външно и вътрешно.

Настойка се приготвя като плодът се настъргва или нарязва наситно, залива се със спирт, затваря се плътно и се остая на тъмно място за половин или една година.

Маслото се приготвя по следния начин: плодовете се нарязват, заливат се с растително масло и престояват две седмици. Използва се за лечение на дерматити, псориазис и екземи.

Маз се приготвя от настъргани плодове и прясна свинска мас в съотношение 5:1 и престоява на водна баня 1 денонощие или се смесва с настойка в съотношение 2:1.

 

 

Sinor.BG

Споделяне на сайта