Как да използваме дървените стърготини вместо тор в градината

14.05.2017 г.

Дървените стърготини могат да се използват не само за затопляне растенията и като заместител в мулчирането, но представляват и ефективен тор, разрохкващ почвата и значително повишаващ плодородието в лехите. Важно е обаче преди употребата им да бъдат подготвени както трябва – не могат просто да бъдат разхвърляни, тъй като изтеглят азота от почвата и растенията започват да вехнат. Затова има няколко варианта за използването им.

Най-добре е да преминат през компостната яма – това е полезно не само за тях, но и за самия компост, който съзрява по-бързо. Ако бъдат изсипани сега при компоста, напролет догодина ще е налице рохкав и хранителен прегорял тор.

Може да се действа и другояче, като стърготините бъдат напоени с карбамид, за да не дърпат азота от почвата. За целта са нужни 200 килограма стърготини, 100 килограма трева и листа, кофа дървесна пепел, 50 литра вода и 2,5 килограма карбамид. Карбамидът се разтваря във водата, след което с лейка се поливат стърготините тревата и пепелта. Стърготините от чамов материал обаче не са подходящи за този вариант и е най-добре да бъдат използвани в компоста.

Не трябва да се забравя също, че използването на стърготини води до повишаване на киселинността на почвата, а далеч не всички култури се чувстват добре при отглеждане на по-кисели почви. Затова след влагането на стърготините върху тях може да се разхвърлят кофа или две с дървесна пепел.

Киселинността на почвата може да се понижи и с използване на вар, а двете съставки могат и предварително да се съчетаят. За целта се изкопава яма с дълбочина един метър и се пълни с дървени стърготини, а върху тях се сипва малко вар. ЗА да се получи ценният тор са необходими 2 години. Ползата от него обаче ще бъде огромна – при прегарянето въглеродът обогатява микрофлората в почвата, активизират се полезни бактерии и се увеличава броят им.

Sinor.BG

Свързани материали

Споделяне на сайта