Кресът е невзискателен към агротехниката и лесно се отглежда
В Западна Европа културата е позната още от XVII век
Синор.БГ / 04.06.2008 г.
04-06-2008 г. Предполага се, че видът Lepidium sativum L., произхожда от Западна или Централна Азия. В Германия, Белгия, Холандия и някои други западноевропейски страни е известен като градински или горчив крес. Французите го наричат кресон, италианците му казват кресционе, а гърците го познават като кардамо. У нас той е известен като посевна горуха или градински крес. Кресът не е особено взискателен в агротехнологично отношение, толерантен е към почти всички климати и затова е лесно податлив на култивиране. Листата са сравнително дребни, овални, с гладка повърхност и наситено зелен цвят. Разположени са на тънка дълга дръжчица. Видът Nasturtium оfficinale L. – воден крес е космополитно разпространено растение обитаващо естествени водни източници с течаща вода. Най-вероятно произхожда от Перу, Южна Америка, а в Европа се допуска, че е било пренесено по време на испанското нашествие. Първите опити за отглеждане на воден крес с търговско предназначение са направени в Германия през 1750 година. Този вид крес по-често се използва за декоративни нужди, а по-рядко има кулинарно предназначение. Отглеждането му като култура също е лесно, но за целта е нужен постоянен източник на течаща чиста вода. Листната розетка е полуприповдигната, като на дължина достига 25-27 сантиметра при диаметър до 50-65 сантиметра. Листата са трикратно перести с дълбоко изрязани краища. На едно стъбълце се образуват от 3 до 12 и повече листенца. Растението частично е потопено във водата. Зелената маса и на двата вида крес е твърде нежна и деликатна и затова не е издръжлива на съхранение. Все пак до 2-3 дни може да се запази свежа, ако отрязаните дръжчици на листата се потопят в съд с малко студена вода и се поставят в хладилник или в студено помещение. Приложение: Поради изключително силния специфичен аромат и вкус и двата вида крес са подходящи за включването им в смесени салати или за декорация на сандвичи или основни ястия. Добре се съчетават като гарнитура към червени меса. От тях също могат да се приготвят сосове, супи и пюрета. Oт в. Гласът на фермера
Sinor.BG
Свързани материали

