Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.06.2023 г.

Български учени - в международен консорциум по растителна защита

Важен международен проект
Български учени - в международен консорциум по растителна защита

sinor.bg

Българският Център за върхови постижения в растителната наука (ЦРСББ) се присъедини към академични институции от Европа, Африка и Южна Америка за разработване на ново поколение натурални продукти за растителна защита. Мащабният научен проект CropPrime, който обединява международния научен консорциум, има за цел да разработи иновативни и екологични препарати за защита на растенията от абиотичен и биотичен стрес.

Проектът е на стойност 1 млн. евро и се финансира по програмата на Европейския съюз HORIZON-Marie Skłodowska-Curie Actions Staff Exchange (MSCA-SE), която реализира изследователски дейности чрез мобилност на персонала и институционален трансфер на знания.

В научния консорциум участват изследователи от „Менделови университет” в Бърнo (Чехия), Фламандския институт по биотехнологии - Център по Растителна Системна Биология, Гент (Белгия), Биологичния център към Чешката академия на науките (Чехия), Института по молекулярна и клетъчна биология в Росарио (Аржентина), Института „Джеймс Хътън” (Великобритания); Университета на Йоханесбург (Южна Африка), както и биотехнологичната компания BioAtlantis Ltd. (Ирландия).

Амбициозният научен проект е с продължителност четири години и има за цел да разработи растителни биостимуланти на базата на естествени съединения и екстракти. Учените ще изследват и разработят фунгициди на базата на растителни РНК молекули за намаляване на гъбичните инфекции в стопанско-значими култури с ефикасност, еквивалентна на синтетичните фунгициди. Разработените растителни фунгициди ще имат за цел да осигуряват най-малко 90% намаляване на патогенни инфекции и ще бъдат без биоразградими и без токсични ефекти върху околната среда. Акцент в научните изследвания ще бъде поставен върху проучване въздействието на биоактивни молекули, изолирани от екстрактите от морски водорасли.

Резултатите от научния проект ще допринесат за разработването на иновативни натурални продукти, които ще могат да се използват ефективно от земеделци и агрономи за превенция и защита на растителните култури от неблагоприятни климатични условия (суша, топлина, студ, вода и др.) -  стресове, които се увеличават все повече заради глобалните климатични промени. Експертният опит на консорциума ще бъде насочен към оптимизиране на съществуващи формули за растителна защита с природни продукти, за да се осигури ефикасност, която да бъде статистически еквивалентна на синтетичните препарати.

Български учени - в международен консорциум по растителна защита
5984
 

Последни материали
Виж
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Поредните италиански фермери са със запорирано имущество за измама със субсидии
Нашестиве на марокански скакалец
Внимание! В област Кърджали ще пръскат със самолети срещу скакалци
За сметка на кайсиите, пострадали от дъждове през периода на цъфтеж
Във Франция очакват ръст на реколтата от череши
Кланичното тегло е основен фактор на фона на поевтинелите фуражи
Производството на птиче месо в Германия нарасна през първото тримесечие
Високите температури без валежи и скорошните застудявания са основен проблем
Времето влошава перспективите пред реколтите от есенници в Молдова и Румъния
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини