Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
30.04.2024 г.

Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна

Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна

Застудяването нанесе значителен удар върху реколтата от плодове в Чехия, като загубите се оценяват на над 1 милиард чешки крони (40 милиона евро), съобщи електронното издание FreshPlaza. Местни овощари обявиха, че повечето плодни дръвчета в страната са били повредени, което е довело до почти пълна загуба на реколтата. Щетите в Моравия се оценяват на около 50%, а метеорологичните условия могат да влошат положението.

За да подпомогне засегнатите производители на плодове в страната, чешкото министерство на селското стопанство планира да стартира програма за помощ на стойност 70-100 млн. чешки крони (2,8-4 млн. евро). Министър Марек Виборни и Мартин Лудвик, председател на Съюза на производителите на плодове, обявиха инициативата в Даминевес, в района на Мелник. Те очакват потенциално увеличение на цените на плодовете и зеленчуците в зависимост от реколтата в другите европейски страни.

Тазгодишните щети се смятат за едни от най-тежките от 100 години насам, утежнени от необичайно топлото време преди застудяването, което ускори цъфтежа и развитието на овошките. Загубени са около 100 000 тона плодове, което изправя производителите пред значителни финансови загуби и несигурно бъдеще. В отговор на това правителството на Чехия обмисля спешна помощ и заеми, за да подкрепи засегнатите производители и да осигури оцеляването им до следващия сезон на прибиране на реколтата. Въпреки това, тъй като промените в климата може да доведат до по-чести колебания на времето, дългосрочните стратегии за приспособяване на чешкото селско стопанство са от решаващо значение.

Според местното електронно издание 420on дребните производителите на ягоди също са пострадали от студовете. Според министъра на земеделието загубите за реколтата се измерват в десетки проценти, като щетите по лозята в района на Мелник достигат и 100%.

Студените нощи и умереният цъфтеж нанесоха големи щети на овощарския сектор в Полша. Особено студена беше нощта на 22-23 април с температури от -5 до -6 градуса по Целзий в голям мащаб. Точният размер на щетите все още не може да бъде определен, но Мирослав Малишевски, председател на Полската асоциация на овощарите, говори за милиони евро, особено за ябълки и череши.

Нd свой ред нидерландското електронно издание Nfofruit обяви, чесъобщения за щети от измръзване и неблагоприятни метеорологични условия със студ и градушка пристигат и от други части на ЕС като северна Италия и Германия. Както и в Нидерландия, на повечето места цъфтежът е бил с две седмици по-рано от обичайното, а възвратните студове са причинили много щети.

Според електронното издание EastFruit ранната реколта от ябълки и костилкови плодове в Украйна е частично засегната в резултат на последните студове, които достигнаха своя пик на 19-20 април тази година. Овощните градини с ябълки, круши и костилкови плодове в някои западни и южни региони са частично увредени, като най-тежките щети по ябълковите градини бяха причинени във Виницка област, където са съсредоточени основните производствени площи. Стопанства съобщиха за възможни загуби на над половината от предстоящата реколта от ябълки, но в повечето случаи това се отнася само за ранните и средносезонните сортове ябълки като „Мелбърн”, „Женева” и др. Максималните щети са регистрирани в низините, където през нощта се натрупва и задържа студеният въздух, като там температурите са падали до -3 градуса по Целзий и дори по-ниско. Що се отнася до зимните сортове ябълки, производителите бяха по-предпазливи в прогнозите си за реколтата и съобщиха, че се надяват сланите да не повлияят значително на перспективите за производство.

В останалите региони на Украйна обаче, например вЧерновицка област, бяха отчетени незначителни щети от сланите на 19-20 април, като местните производители оцениха загубите на 10-15% от бъдещата реколта от ябълки, при това единствено в низините.

Производителите на плодове в други региони на страната пък не съобщават за загуби на бъдещата реколта от ябълки, а нощните температури през изминалия уикенд не са били толкова критични. Земеделските стопани в Николаевска област съобщават за възможни загуби на ранната реколта от череши, докато производителите в Черновицка област се опасяват, че няма да могат да приберат всички планирани количества кайсии.

Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
1324
 

Последни материали
Виж
Заради достигането на пределните количества за доставка през годината
Производителите на захар в Украйна молят за спешно спиране на износа за ЕС
Разширението при пролетните зърнени култури обаче гони 20 на сто
Германия е свила площите със засетите през есента пшеница и рапица
Според резултатите от втора министерска проверка за по-малко от месец
В Монтанско чистят незаконните сметища и откриват нови
Имотът е с обща площ от 8378 квадратни метра с няколко производствени сгради
Продават за над 1 милион лева ипотекиран фуражен завод в Пловдивско
На месечна и годишна база през април и първите 4 месеца на годината
Износът на мед от Украйна нараства стремително
Петима души са задържани след разследване на ГДБОП
Разкриха схема за злоупотреба с евросредства в земеделието
Свързани материали
Виж
Заради достигането на пределните количества за доставка през годината
Производителите на захар в Украйна молят за спешно спиране на износа за ЕС
Над 600 декара територии са залесени в обхвата на СЗДП през пролетта
Петкратно увеличение на огнищата с Африканска чума при домашните свине
Продажбите на пестициди в ЕС намаляват
С 2 защитни механизма за някои селскостопански продукти от Украйна
ЕС утвърди окончателно удължаването на безмитния режим за внос от Украйна и Молдова
МЗХ обясни как опростява изискванията по обвързаната подкрепа в Кампания 2024
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини