Начало » Новини » Света
21.11.2017 г.

Всички гледат към Русия днес

"Всеки гледат към Русия в момента". През последните няколко години Русия все по-агресивно се бори за нови пазари…”, коментира тези дни Мирослав Марчиняк (Mirosław Marciniak,), директор на   InfoGrain.  Думите на Марчиняк бяха веднага тиражирани от информационните агенции и специализирани издания .  „ Стратегията на руските продажби е проста : добро качество на пшеницата на цени, с които повечето конкуренти просто не могат да се преборят”- цитират Bloomberg и Reuters  думите на полския експерт.

Напоследък рекордната руска реколта и агресивния износ е тема №1 в коментарите от най-голямата зърнена борса в света - Чикагската.  Според американските анализатори   разочароващите данни за развитието на щатския износ  на фона на „силната конкуренция от страна на Русия”, ограничават шансовете за движение на цените във възходяща посока. Американските експерти се опасяват, че „ценовата конюнктура няма да се подобри съществено и през следващата година, тъй като Русия отново очаква добра реколта, която ще е достатъчно голяма да компенсира по-малките добиви в САЩ и Канада , а също така в Аржентина и Австралия”.

Песимистичните настроения на американския пазар са обусловени от факта, че през 2017/18 г. Русия безапелационно измести Щатите от лидерската позиция в износа на пшеница и в случая не става въпрос само за огромните загуби на експортния фронт, но най-вече за ерозирането на политическото и икономическото влияние на САЩ в традиционните за тях региони.

«Контролираш ли петрола - контролираш държавите; контролираш ли храната - контролираш хората», каза   Държавният секретар на САЩ  един от най-авторитентите световни политици Хенри Кисинджър.

Всеки може да се предаде, когато види, че децата му гладуват. Впрочем, точно с тези методи правителството на САЩ победи американските индианци, унищожавайки стадата от бизони, то ги лиши от основната им прехрана, като в същото време започна да раздава продоволствие, но само на територията на резерватите.

Директорът на Института по международни икономически отношения в Женева г-н Умберто Маззеи (Umberto Mazzei) констатира,  «продоволствената помощ» , исторически погледнато винаги е била много действен инструмент във външната политика на САЩ. Тази политика се реализираше главно чрез износа на зърнени храни за  Третия свят, където влиянието на Русия напоследък  се засилва.

Съгласно актуализираните прогнозни данни на Министерството на земеделието на САЩ (USDA), основен фактор за оптимистичната глобална перспектива за производството на пшеница през настоящата 2017/18 маркетингова година е рекордния добив от пшеница в Русия. В новата редакция на световния баланс 2017/18 г., оповестена на 9 ноември, прогнозата за размера на новата руска реколта отново е увеличена. Този път прогнозната летва е вдигната с 1 млн. т - до нов исторически връх от 83 млн.т (72,5 млн.т-  2016/17 г.).

Производство на пшеница в света (млн.т)

Впрочем, през последните години Русия стремително напредва не само на зърнения фронт. В средата на октомври, коментирайки резултатите от развитието на АПК на Русия Владимир Путин констатира, че селскостопанският отрасъл  на страната вече не е „черната дупка”, каквато е била преди години – „колкото и пари да наливаш, те безследно изчезват и никакъв резултат”. Сега положението е  много по-различно.  С правилна кредитна и инвестиционна политика държавата постигна качествен прелом в ключови сектори на аграрното производство и най-вече в производството на  зърно,  маслодайни семена, растителни масла, захар, месо и др.  Русия излезе на първо място в света по износ на пшеница, но и в другите сектори износът  е много интензивен. Освен това, санкциите срещу Русия провокираха руското ембарго върху вноса на селскостопански стоки и в крайна сметка търговският бумеранг удари европейските фермери. Местното производство буквално изтласква от пазара чуждестранните конкуренти.  Ако само допреди 2-3 години делът на месото произведено от руските  фермери   на рафтовете на магазините  възлизаше средно на 60 на сто, то в момента вече е над 90% и то при много добро качество и асортимент.

Данните на Федералната митническа служба на РФ показват, че от 2014 г. насам износа на месо и месни продукти от страната нарасна 2,19 пъти. „Руските  производители вече произвеждат толкова много свинско месо, че дори започнаха да изнасят  и то големи количества”, коментира  агенция Bloomberg , а  само преди четири години Русия е заемала второ място в света (след Япония ) по внос на свинско месо.

С помощта на държавата стремително се разширява и географията на русия износ. Най-пресният пример е подписания договор със Саудитска Арабия. В началото на ноември една от най-богатите държави в света  отвори  пазара си за руско телешко, говеждо и птиче месо, мляко и млечни продукти.

Мая Асенова, синор.бг

Всички гледат към Русия днес
10510
 

Последни материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини