Начало » Хоби земеделие » Цветарство
12.09.2017 г.

Фуксията – балерината с характер

Фуксията е прекрасно цвете, което може да се види и на малкия селски прозорец и в изисканите градини, аранжирани от вещи ландшафни експерти. Независимо къде е била през лятото тази красавица, с настъпването на студовете тя трябва да влезе вкъщи, за да ни радва и през следващата година. Балконът е най-подходящото място за зимната ваканция на това прекрасно растение, което произхожда от Централна и Южна Америка. Тя може да се оформи като красив не особено висок, но силно разклонен храст или като малко дръвче. Изящните цветове на фуксията се срещат в изключително много разцветки. В родината си фуксията ражда вкусни ароматни плодове. Растението се отглежда в Европа от 1806 година. В наши дни са известни повече от 10 000 хибридни сорта фуксия, които се различават по формата на храстчето размера и баграта на цветовете и листата.
Зимата е най-сложния период в живота на фуксията в нашите условия, защото често я прибират в отопляеми помещения със сух въздух. Растенията в този период се намират в състояние на покой и частично им окапват листата. Ако нямате възможност да им осигурите прохладна стая, трябва да поставите саксията до прозорец без радиатор. Остъклената лоджия или балкон са мястото където растението ще се чувства прекрасно. Пресаждането на фуксията става, когато корените са запълнили саксията. Най-лесно това се определя, като се погледне дъното на съда . За пресаждане се вземат неголеми саксии. За предпочитане е растението няколко пъти да смени „квартирата” вместо да се постави в голям контейнер. На дъното задължително се слага дренаж, защото фуксиите не понасят застоялата вода.

Да премахнем излишното тегло
Фуксията може да преживее студове около минус 3 градуса, но след такова застудяване листата и опадват. Растението може да се държи навън до късна есен, ако времето се е запазило без резки промени в температурите. Когато влезе растението у дома обаче трябва да се почистят всички плодове и цветове, които са останали по храстчето. Премахват се също така засъхналите листа, а почвата се освобождава от боклуците, които са попаднали в саксията. Накрая с лозарската ножица трябва да съкратите наполовина клонките. В периода на зимния покой фуксията се полива умерено, а подхранването се спира.

Красавицата се хваща лесно
Фуксиите се размножават чрез резници. Всяка част от растението с изключение на цветовете може да постави началото на ново растение. За предпочитане е обаче да се вземат вдървени клонки дълги около 8-10 см с няколко двойки листа. За да се намали изпарението листата се режат наполовина, а долните се премахват. Резникът се поставя направо във влажна пясъчлива почва. През зимата трябва да им се осигури повече от 14 часа светлина. Появят ли се нови листа, резниците са се вкоренили.

[Илюстрация: Интернет]

Фуксията – балерината с характер
3916
 

Последни материали
Виж
Контрол
БАБХ затвори безименен обект за продажба на прясно месо
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини