Начало » Новини » Страната
01.08.2017 г.

Украйна е загубила 11 на сто от поголовието при свинете заради африканската чума

sinor

Домашните прасета в Украйна са намалели с 11% само заради многобройните огнища на африканска чума по свинете, заяви изпълняващият длъжността министър на аграрната политика и храните на страната Максим Мартинюк в интервю за местното електронно издание 112.ua. Заради заболяването в момента е наложена карантина в 30 зони на територията на 10 от областите в страната. „От началото на годината са установени 78 случая на болестта и това е повече, отколкото за цялата минала година. При това само 10 от случаите са от дивата фауна”, посочи Мартинюк.

Намаляването на поголовието доведе до повишаване на цените на свинското в Украйна, което по думите на изпълняващия длъжността министър предизвиква тревога. „Мисля обаче, че нещата ще се балансират, когато бъде прибрана новата реколта и цените на фуража паднат. Вероятно тогава ще се стигне и до понижаване на цените на свинското”, смята той.

Мартинюк изтъкна, че в момента в проблемните зони действат наскоро създадените подвижни групи. „Те трябва да приложат комплекс от мерки, възпрепятстващи разпространението на африканската чума по свинете. Това означава строг контрол върху превозването на свине – както на живи животни, така и на месото от тях. Задачата на подвижните групи е да открият заразените прасета и да поставят постове по пътищата, за да не допуснат превозването на животни”, обясни той.

Изпълняващият длъжността министър припомни, че попадането в търговската мрежа на месо от заразени животни води до по-нататъшното разпространение на вируси. „Например в свинска пушена шунка, заразена с африканска чума по свинете, вирусът запазва жизнеспособността си 150 дни. Той е извънредно жизнен във външна среда”, добави Мартинюк.

Междувременно министерството на околната среда на Полша планира да утвърди лова на глигани целогодишно, за да се опита да се справи с разпространението на африканската чума по свинете в страната.  

Украйна е загубила 11 на сто от поголовието при свинете заради африканската чума
5195
 

Последни материали
Виж
Контрол
БАБХ затвори безименен обект за продажба на прясно месо
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини