Начало » Важно за фермера » Животновъдство
19.04.2016 г.

Вече има шест огнища на смъртоносната шарка по говедата

Зараза

Sinor.bg

Само седмица след като се установи първото огнище на „заразен нодуларен дерматит” (Lumpy skin disease) по говедата, агенцията по храните съобщи, че болестта се е разпространила и има шест огнища в областите Стара Загора и Хасково. Освен първите села Воден и Черногорово, болни животни са открити и в димитровградското село Радиево и квартал Марийно до Димитровград, както и в старозагорските села Воденичарово и Бяло поле. Съмнения за болестта има още в първомайското село Добри дол и в старозагорското село Дълбоки.

Пробите са взети и в момента се изследват.

Екипи от областните дирекции по безопасност на храните в Стара Загора и Хасково извършват дезинфекция около животновъдните обекти. Целта е да се намали максимално популацията от кръвосмучещи насекоми, които са главен преносител на заразата.

Създадена е рестриктивна зона в южната част на България, включваща цялата територията на административна област Бургас, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Сливен, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Благоевград, Кюстендил, Перник, Област София и София град, където е наложена забрана за всякакви движения на едри преживни животни (ЕПЖ) и продукти от тях. Изключения се правят само за едри преживни, предназначени за клане и след специално разрешение от централното управление на агенцията. Извършват се всекидневни клинични прегледи на всички стада ЕПЖ в общините с констатирани огнища.

Два пъти седмично се провеждат клинични прегледи на всички стада ЕПЖ, намиращи се на територията на рестриктивната зона. Веднъж седмично се извършват клинични прегледи на стада с ЕПЖ във всички други области на България.

Все още обаче не се говори за ваксинация на животните.

От агенцията по храните отново предупреждават фермерите за предпазните мерки, които трябва да предприемат срещу заразата.

Заболяването се разпространява посредством директен контакт, индиректно, както и с различни насекоми. На практика е невъзможно да се опазят от заразяване животните при проникване на вируса във фермата. В тази връзка най-важната предпазна мярка е недопускане появата на заразата в самата ферма, което най-често се дължи на нерегламентирани придвижвания на животни. За свеждане на риска до приемливи нива следва стриктно да се избягва покупката (или приемане във фермите) на животни с неясен здравословен статус, както и животни с неясен произход. Всяко посещение във фермата на транспортни средства, превозващи животни, прекупвачи, други фермери крие потенциален риск от пренасяне на заразата.

Заболяването при конкретно животно започва с треска, загуба на апетит, рязко намаляване на млеконадоя, а след 1-2 дни се появява и изрив (подкожни възелчета с размери от грахово зърно до орех), който постепенно обхваща цялото тяло. Заболяването обикновено започва с едно животно във фермата и постепенно се прехвърля и по останалите.

Най-важните мерки за предпазване от страна на фермерите:

1. Стриктно спазване на наложените ветеринарномедицински мерки и съдействие на ветеринарномедицинските власти.

2. Максимално възможно ограничаване на търговията и движението на животните! Всяко движение следва да бъде извършавано след преглед от ветеринарен лекар и издаване на ветеринарномедицинско свидетелство за придвижване!

3. Недопускане на територията на фермата на нелицензирани търговци или на транспортни средства за животни, които не са почистени, дезинфекцирани и обляти с репеленти.

4. Осигуряване на защитни облекла за посетителите на фермата, ако не може това да бъде избегнато. Дезинфекциране на всички посетители във фермата – хора, автомобили, камиони, машини.

5. Редовно пръскане на животните и оборите с репеленти.

6. Замрежване на оборите за максимално възможно предотвратяване на навлизането на насекоми.

7. Постоянна връзка с обслужващия обекта ветеринарен лекар, както и с официалния лекар за общината, особено при поява на съмнение за заболяването!

Вече има шест огнища на смъртоносната шарка по говедата
16777
 

Последни материали
Виж
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Предстоящо
На 24 април Главчев, Петкова и Тахов се срещат с фермерски организации
БАБХ
От днес започва пролетната ваксинация на лисиците срещу бяс
Инспекция по труда
Гергьовден няма да се компенсира с допълнителен почивен ден и 7 май ще бъде работен
Служебен министър на иновациите и растежа
Росен Карадимов: Ще изработим нова стратегия на Българската банка за развитие
Свързани материали
Виж
Важно за животновъдите!
Ваксините за нодуларен дерматит ще бъдат доставени след 26 юли
Решения на Министерския съвет
Държавата отпусна 3,5 млн. лв. за превантивна ваксинация срещу нодуларен дерматит
Доклад
ЕОБХ: Мерки срещу нодуларния дерматит при животните
С акцент върху балканските държави
ЕК провежда в България международно обучение за заразния нодуларен дерматит
Държавата плати 1,3 млн. лева на ветеринарите за ваксинацията по говедата
Русия забрани вноса на едър рогат добитък и месо от Македония заради нодуларен дерматит
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини