Начало » Новини » Коментари
22.03.2016 г.

Танева обеща млечният сектор да получи бърза подкрепа от 10 млн. лева

БГ сиренето и кашкавалът ще бъдат с трикольора върху опаковките, гласи наредба

Снимка: МЗХ

Министерството на земеделието има готовност да предостави 10 милиона лева за млечния сектор, останали от 6-те милиона евро, които Европейската комисия гласува за страната ни през 2015 г. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при днешната си среща във Велико Търново, кадето участваха над 200 представители на браншовите съюзи от животнвовъдството и млекопреработвателня бранш. По думите на Танева финансовите мерки ще бъдат приложени веднага, като България ще се възползва от възможността, която Еврокомисията ни даде миналата година за временна подкрепа. 

Министерството на земеделието е готово и с проект на наредба за етикетиране на храните, според която всички млечни и други хранителни продукти, произведени с български суровини, ще бъдат брандирани с българското знаме. Това е сигнал към потребителите, които искат да насърчават родното производство в момент на криза. Подобни насърчения са въведени и от почти всички останали европейски държави, чието млекопроизводство е в дълбока криза заради свръхпредлагането на мляко. 

На срещата присъства и заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните Дамян Илиев, както и директори и експерти от министерството и фонд „Земеделие”.

По думите на министър Танева, не само в България, а и в много други страни в следствие на кризата, продължава да се наблюдава спад на цените на повечето земеделски продукти. Тя подчерта, че на фона на общата млечна криза трябва да се вземат мерки, така че млекопреработвателите да купуват мляко от родните производители. 

От днес Българската агенция по безопасността на храните стартира засилени проверки в цялата страна за нерегламентирано влагане на растителни мазнини в млечните продукти, посочи още Танева.

Пробите ще бъдат вземани от търговската мрежа на случаен принцип, както предложиха и самите млекопреработватели.

По време на срещата е била представена и информация за първоначалния ефект от  новите правила за управление на  мерите, пасищата и лривадите. „Към днешна дата близо 500 000 дка постоянно затревени площи са прекратени или са в порцедура за прекратяване”, обясни земеделският министър. 

След промените за отдаване на пасищата, мерите и ливадите по Закона за собствеността и ползването на земеделски земи за стопанската 2016/2017 г., от земите в държавния поземлен фонд са отдадени 307 688 дка за цялата страна. В 57 общини в България все още не е започнала процедурата за отдаване на пасища, мери и ливади.

В останалите 208 общини с решения на общинските съвети са определени за общо ползване 909 163 дка и за индивидуално 2 905 485 дка.

Животновъдите и млекопреработвателите изразиха задоволство , че за първи път се срещат в този състав.

Представителите на бранша заявиха, че трябва да работят заедно, а не един срещу друг, за да могат с общи усилия да излязат от кризата.

14 предприятия са проверени от началото на съвместните проверки на Министерство на земеделието и храните и Националната агенция по приходите в страната.

Сред констатираните нередности в част от проверените млекопреработвателни предприятие е установена липса на пълна документация, както и съхранение на млечни и имитиращи продукти без етикет и с неясен произход.

Министър Десислава Танева припомни, че проверките между МЗХ и НАП са поискани именно от браншови организации и имат за цел да проверяват фермите за спазване на финансовото и данъчното законодателство.

Танева обеща млечният сектор да получи бърза подкрепа от 10 млн. лева
11054
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Плановете за паша и местата за пашуването в националните паркове скоро ще бъдат публикувани за обществено обсъждане
Министри и животновъди обсъдиха пашуването в националните паркове
В Деня на Земята
От WWF дават съвети на фермерите как да се предпазват от набези на мечки
Мнението на бранша
Планински говедовъди питат дали през 2024 г. ще доказват повече продадено мляко и защо
С утвърждаването на заповедта за ставките от земеделския министър
Животновъдите още днес ще получат 100 млн. лева по обвързаната подкрепа
Кога ще се плати по „Обвързано с производството подпомагане за животни“
Рехав втори протест, организаторите сякаш не желаеха диалог
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини