Начало » Новини » Света
19.01.2016 г.

Русия може да отмени част от санкциите срещу Турция

Държавна политика

sxc.hu

Руското министерство на икономическото развитие публикува законопроект, предвиждащ възможността турските компании да подновят дейността си в Русия. Те обаче могат да сключват договорите само при много големи разходи за дейност на руския им партньор, заложени в съответен договор, съобщи руският вестник „КоммерсантЪ”. Сред приоритетните отрасли, за които санкциите могат да бъдат отменени, са храните, охраната и безопасността, както и строителната дейност.

Решението по договорите ще бъде вземано от 2 органа – междуведомствена комисия от министерството на икономическото развитие ще отговаря за областта на услугите, а правителствената комисия за икономическото развитие – за доставките на стоки. Източник от икономическия екип на руското правителство е отбелязал, че редица големи вериги супермаркети и строителни компании вече са се обърнали към министерството по този въпрос.

Като още един вариант се обсъжда разрешение за изпълнение на държавни поръчки или търговски проекти за компании, създаващи смесено предприятие с руски партньори, като делът на последните трябва да бъде не по малко от 75% + една акция. За сметка на това руските участници в проекта ще действат като гаранти по изпълнението на всички задължения и поемането на рисковете. Става дума най-вече за проекти, подписани след 30 ноември 2015 г., когато все още не бяха огласени санкциите, наложени от Русия върху вноса на стоки от Турция и дейността на турски компании на руска територия. Вече са премахнати ограниченията по проекти като изграждането на обекти за Световното първенство по футбол през 2018 г., включително на хотели за участниците в първенството и официалните делегации, в които турски компании действат като подизпълнители, а дейностите, които предстоят да извършат, се оценяват на 60 млрд. рубли.

По-сложна ситуация се очертава в сектора на храните. Експерти от американската финансова група „JPMorgan Chase” например отбелязват, че само голямата руска верига магазини „Магнит” ще загуби около 1 млн. долара. Най-проблемните сегменти са уникалните плодове и зеленчуци от Турция и селскостопанските суровини от Русия.

При сондиране на мнения за решението на министерството негови представители са посочили, че проектодокументът все още се проучва. Двама експерти в областта на недвижимите имоти, пожелали да останат анонимни, обаче са заявили, че работят по действащото постановление на правителството за забрана на дейността на турските компании в Русия и че не са чували за новия законопроект. По думите им в момента се довършват само вече действащи проекти, докато реализирането на бъдещи е под въпрос.

Според икономиста от финансовата група „БКС” Владимир Тихомиров новият законопроект ще даде възможност да бъде продължено сътрудничеството с отделно големи компании, избрани от руското правителство, като същевременно санкциите като цяло бъдат запазени. Тихомиров изтъкна, че старото решение на правителството ограничава правата на големи компании и пречи на реализирането на мащабни проекти.

Русия може да отмени част от санкциите срещу Турция
6973
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини