Начало » Новини » Страната
05.01.2015 г.

Допустимост на площите, за които ще се отпускат директни плащания

Наредби

Farmer.bg

Министерството на земеделието представи наредбата за допустимост на площите, отговарящи на изискванията за подпомагане през тази и следващите години. Според нея по схемите за подпомагане на площ допустими са всички земи, които отговарят на критериите за „хектар, отговарящ на условията за подпомагане“ и са включени в системата за идентификация на земеделските парцели като специализиран слой "Площи допустими за подпомагане”. За паша или обработване се допускат онези земеделски земи, в които фермерите прилагат поне една от следните дейности – изораване, дисковане, подрязване на тревата и/или премахване на плевели и храсти, почистване и обработка с хербициди. Изораването, дисковането и косенето не се прилагат по отношение на площите, подходящи за паша.

Специални са изискванията и за земите, които ще се оставят под угар и за които ще се изплащат така наречените зелени плащания. Те ще са допустими само когато върху тях е извършена най-малко една оран до 31 май на годината на кандидатстване и се поддържа максимална височина на тревата от половин метър.

Като трайно неподходящи за подпомагане се определят земеделските площи, заети от дървесна или храстовидна растителност, сгради, съоръжения, скали, скални участъци, ерозирали или оголени терени.

Не са допустими за подпомагане и земеделските площи, в които дърветата или сградите са компактно разположени и заемат заедно или поотделно повече от 100 кв. м. от общата площ.

Трайните овощни насаждения са в добро земеделско състояние, когато най-малко 70 % от дърветата или храстите, включени в референтния парцел, са живи (неизсъхнали) и когато почвената повърхност се поддържа с подходящи обработки или косене според прилаганите системи (угарна, чимово-мулчирна, мулчирна или ливадно зачимяване).

По-сложни са изискванията за допустимост при подпомагане на постоянно затревените площи.

Според наредбата субсидии ще се изплащат за затревени площи, върху които има не повече от 100 дървета и/или храсти на хектар с височина над 0.5 м (за клек и хвойна - независимо от височината), които са с мозаечно разположение. Допустими са и площите, върху които има мозаечно разположени сгради, съоръжения, скали, скални участъци,ерозирали или оголени терени, които заемат не повече от 10 % от общата площ на пасището, след изключване на неподходящите за подпомагане площи. Припомняме, че като трайно неподходящи за подпомагане се определят земеделските площи, заети от дървесна или храстовидна растителност, сгради, съоръжения, скали, скални участъци, ерозирали или оголени терени. Не са допустими за подпомагане и земеделските площи, в които дърветата или сградите са компактно разположени и заемат заедно или поотделно повече от 100 кв. м. от общата площ.

Допустими за подпомагане са постоянните или временни пасища, които се използват за паша на определен брой животински единици на хектар, съгласно Наредба 5 от 27.02.2009 г. за условията и реда за подаване на заявления по схеми и мерки за директни плащания (Загл. изм. - ДВ, бр. 14 от 2010 г., в сила от 19.02.2010 г.) и отговарят на изискванията на ал.1. (3)

Ливадите за косене са допустими за подпомагане, когато върху тях пашуват определен брой животни на хектар и в зависимост от климатичните условия и почвените характеристика на земята, са извършени коситби, които осигуряват максимална височина на тревостоя 0,7 м, във всеки момент на годината.

Постоянно затревени площи, поддържани в състояние, позволяващо извършване на паша или косене, са допустими за подпомагане, и когато върху тях са извършени минималните дейности, които осигуряват максимална височина на тревостоя 0,35 м, във всеки момент на годината.

Не са допустими за подпомагане постоянно затревени площи или тези части от тях, за които при проверка на място се установи, че са били изгаряни, освен когато ползвателят на площта представи документ от структура на Министерството на вътрешните работи за осигуряване на пожарна безопасност, че палежът е резултат на природно явление или на действия на други лица.

В наредбата са включени и допустимите за подпомагане линейни елементи на заобикалящата среда, които са резултат на човешка дейност и са част от заявената за подпомагане земеделска площ. Тук влизат живи плетове - редици от храсти, понякога с редици от дървета в средата, каменни стени - направени от човека структури от камъни или тухли и строителен разтвор, дървета в редица, дървета в група, синори (полски граници), върху които не се произвежда земеделска продукция, тераси, канавки, включително открити водни басейни за целите на напояването или отводняването, буферни ивици по протежението на водни басейни.

Всички тези изброени елементи на заобикалящата среда се включват в подлежащата на подпомагане площ, когато тяхната ширина не надхвърля 2 метра, с изключение на елементите, които подлежат на опазване съгласно националните стандарти за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, одобрени със заповед на министъра на земеделието и храните.

По смисъла на тази наредба за "животинска единица" се приема условна единица за приравняване на броя на животните на единица фуражна площ, необходима за изхранването им.

Броят на различните видове и категориите животни се превръща в животински единици, както следва:

а) един кон над 6-месечна възраст, един бивол и едно говедо над двегодишна възраст се равнява на една животинска единица;

б) говедо или бивол на възраст от 6 месеца до 2 години се равнява на 0,6 от животинска единица;

в) животно от рода на едрия рогат добитък на възраст под шест месеца се равнява на 0,4 от животинска единица;

г) една овца или една коза се равнява на 0,15 от животинска единица.

" Мулчирна система" е система, при която се създава изкуствена покривка (мулч) върху повърхността на почвата (слама, сено, стъблени и листни отпадъци, торф, полиетиленово фолио и др.).

"Чим" е затревена почвена повърхност с многогодишни житни или други тревни смески.

"Чимово-мулчирна система" е система на поддържане на постоянен чим, като тревата се окосява периодично и се оставя на място за мулчиране на почвата.

Ливадно зачимяване" е изкуствено поддържане на почвената повърхност в чим.

„Мозаечно разположение” има, когато храстите и дърветата са с недопиращи се корони, с гъстота позволяваща безпрепятствено преминаване на животни при пашуване или безпрепятствено косене, и когато единичните обекти са под 100 кв. м., с плътна тревна покривка между тях.

 

 

Допустимост на площите, за които ще се отпускат директни плащания
20592
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
На 6 ноември ДФЗ ще публикува данните за несъответствия от Системата за мониторинг на площ за Кампания 2023
От 6 до 20 ноември стопаните ще могат да коригират заявленията си за Кампания 2023
Кампания 2018 г.
Според новите критерии за допустимост площите около реки, блата и язовири не са земеделски и не се субсидират
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини