Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.07.2021 г.

След 30 години отпор правят взаимоспомагателен фонд за лозаро-винарския сектор

Идея на служебния кабинет
След 30 години отпор правят взаимоспомагателен фонд за лозаро-винарския сектор

Снимка: Министерство на земеделието

Служебният кабинет планира да създаде взаимоспомагателен фонд в подкрепа на лозаро-винарския сектор и национална стратегия за развитието на лозарството и винопроизводството. Това е съобщил при вчерашната си среща с бранша Явор Гечев, зам.-министър на земеделието. Държавата ще използва комплект от инструменти и буферни средства, които да спасяват от фалит лозари и винопроизводители при щети от природни бедствия върху реколтата, при загуби на пазари и др., е обяснил още зам. министърът. Ще припомним, че след 1990 година съществуващите преди това взаимноспомагателни каси в селското стопанство постепенно бяха "изтрити от лицето на земята", не без съдействието на политическите сили. Как банките ще реагират на възстановяването на тези структури, предстои да видим.  

Срещата се проведе по инициатива на Националната лозаро-винарската камара в партньорство с агенциата по лозата и виното и цели да набележи приоритетни за бранша теми, а също да обсъди проблемите, възникнали в резултат на пандемията Ковид - 19.

Присъстващите са обобщили основните проблеми - високи разходите за отглеждане на грозде, но недостатъчни възможности за подпомагане на сектора. В тази връзка те са призовали за увеличаване на националното финансиране. Председателят на камарата Йордан Чорбаджийски е припомнил, че гроздопроизводителите са получили за първи път помощ по две извънредни мерки през изминалата година – “Covid-19“ и „de minimis“, което е било своеобразна глътка въздух. Като мярка срещу сивия сектор той е призовал фермерите да продават грозде само на лицензирани производители.

Инж. Красмирир Коев е отбелязал, че са увеличени средствата за подпомагане по мерките за гроздопроизводителите през 2021 г. От 75%  на 90% се увеличава финансирането по „Преструктуриране и конверсия на лозя“. Предстоят два приема  - първият е от 29 юли до 4 август с остатъчният бюджет от 6 712 7620, който е предназначен само за проекти с авансово плащане, за да не се изгубят средствата, останали от предишния прием. От 30 юли до 12 август ще бъдат приемани документите по същата мярка на стойност 49 175 920 лева. По мярката „Събиране реколтата на зелено“ средствата се увеличават от 50% на 70%. При мерките в помощ на винопроизводителите увеличение има при „Инвестиции в предприятия“ и „Кризисно съхранение на вино“.

Отчетът на Гечев за свършеното от служебния кабинет в областта на земеделието

По данни от ИАЛВ работещите предприятия в страната са 327, от тях само 3 са обявили, че няма да приемат грозде през 2021 г.. Преработеното грозде през изминалата година е било 120 760 тона грозде, а произведеното вино – 83 000 000 литра. Общият износ на вино за 2020 г. е бил 47 233 923 л., от които 44 633 923 л. български вина и  2 600 000 л. вино, произведено извън страната (реекспорт).

На срещата присъстваха Явор Гечев, зам-министър на земеделието, храните и горите, Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара, инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, представители на регионалните лозаро-винарски камари, гроздо- и винопроизводители от страната.

След 30 години отпор правят взаимоспомагателен фонд за лозаро-винарския сектор
11144
 

Последни материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Свързани материали
Виж
Законодателство
Нормативни промени ще позволят кредитните кооперации да привличат и евросубсидии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини