Начало » Пазари » Зърно
15.07.2021 г.

Влошените прогнозни данни спряха понижението на цените на пшеницата на европейския пазар

България и Румъния с основен принос за оптимистичната европейска прогноза
Влошените прогнозни данни спряха понижението на цените на пшеницата на европейския пазар

В понеделник Министерството на  земеделието на САЩ (USDA) публикува редовния си месечен доклад  за състоянието на глобалния зърнен баланс през 2021/22 г. Актуализираните прогнозни данни  в раздела за пшеницата се разминаха с оценките на търговците и независимите експерти и веднага станаха основна тема за коментар сред участниците в зърнената търговия от двете страни на Атлантика. Но нека погледнем конкретните числа, които прекъснаха стръмното понижение на цените на пшеницата на борсите в Чикаго и Париж и повлияха за стабилизиране физическите пазари на Стария континент. Както се вижда от таблицата по-долу, в новата редакция на глобалния баланс, перспективата за  добива от пшеница в света  през 2021/22 г. е влошена с  2,0 млн.т, в сравнение с юнските  разчети - от 794,4 млн.т  до 792,4 млн.т. На пръв поглед корекцията не е значима, тъй като дори в редуциран вид този обем на световното производство означава увеличение с респектиращите 16,6 млн.т спрямо предходната 2020/21 маркетингова година. Изненадата обаче е във влошените прогнозни показатели на САЩ, които са втори по значимост износител на пшеница за  международния пазар.

Производство на пшеница  в света,  в млн.т последвай линка, за да видиш прогнозата!

Прогнозата за Щатите е влошена  в сравнение с данните отпреди един месец с 4,2 млн.т, от 51,7 млн.т до 47,5 млн.т, а това е дори е с 2,2 млн.т по-малко от ожънатото през 2020 година.

В случая е важно да се отбележи, че преди оповестяване на доклада в търговските среди преобладаваха оптимистични нагласи и повечето независими експерти в САЩ очакваха увеличение на оценките за размера на новата американска реколта в сравнение с юнските данни, като горната граница на прогнозния ред надхвърляше 53 млн.т. Драстичното разминава между очакванията на пазара и  официалните прогнозни данни на USDA предизвика рязка промяна в настроенията на спекулантите на най-голямата зърнена борса в света.  Веднага след оповестяване на доклада Чикаго започна да коригира нагоре и в момента мека червена зимна пшеница се търгува там по около $240/т, тоест с близо 17 долара над ценовото дъно от 9 юли. Повечето брокери обаче възприемат възстановяването на борсовите котировки като нормална реакция на пазара след стремителния ценови спад, тъй като само преди два месеца пшеницата се търгуваше в Чикаго по около $280/т. На 10-12 май мека червена зимна пшеница се предлагаше за износ от Щатите по около $300/т FOB, а в момента експортната й цена се движи около $255/т FOB.

Турция на пазарува близо 400 хил. тона пшеница виж цените от търга!

В актуализирането прогнозни данни за добивите от пшеница на Стария континент търговците също видяха позитивен за ценовото развитие знак.  Експертите отбелязват влошените параметри за новите реколти в Русия и Казахстан. Впрочем, това намаление все пак в известна  степен  се компенсира с по-оптимистичните прогнози за ЕС и Украйна.

България и Румъния с основен принос за оптимистичната европейска прогноза

Важно е да се отбележи, че в коментарите на Службата за външните  пазари към Министерството на земеделието на САЩ (FAS USDA)  специално се отбелязва, че за по-оптимистичната прогноза за производството на пшеница в ЕС основна заслуга имат Румъния и България.  „Поройните дъждове във Франция напоследък забавят прибирането и пораждат опасения за качеството на новата реколта. В същото време, валежите в Румъния са много благоприятни за добивите, особено в южната част на страната, което е повод за поредното увеличение на оценката за добива, този път с 200 хил. тона – до 9,5 млн.т. България също спечели от над средната сума на валежите, което рефлектира за увеличение на прогнозата с 200 хил. т, до 6,1 млн.т”, констатира доклада на FAS USDA от 12 юли.   

Европейските анализатори отбелязват, че повишението на цените на пшеницата в САЩ  стана повод за прекъсване на стръмния низходящ тренд в Европа, но основната причина за по-твърдото развитие на пазарите в ЕС и страните от черноморския регион  е активизиране на експортното търсене.

На 13 юли Турския зърнен борд (Toprak Mahsulleri Ofisi  или съкратено TMO) финализира търг за внос на 395 хил. тона мелничарска пшеница с доставка през втората половина на август, а най-големият вносител на пшеница в света Египет днес провежда търг за внос на мелничарска пшеница с доставка през м. септември.

Подкрепата на цените на пшеницата в черноморския регион напоследък оказаха и информациите за забавянето на жътвената кампания в Южна Русия, което води и до по-ограничени от очакваните преди темповете за развитие на руския износ. Ръководителят на аналитичния център към най-големия руски превозвач „Русагротранса» Игор Павенски прогнозира, че главно заради забавянето в прибирането на новата реколта износа на пшеница през юли няма да е по-голям от 2 млн. т, а това е най-ниският показател от 2017 г.  насам.

Руските експерти  прогнозират, че повишението на цените на пшеницата в САЩ и ЕС ще има здравословно влияние и върху пазарите в черноморския регион. В началото на текущата седмица ценовите идеи на купувачите на украинска и руска пшеница гравитираха към $220/т FOB, но в момента вече се говори за стабилизиране на експортните котировки на равнище около $230-235/т FOB за пшеница 12,5% протеин.

Игор Валентович

Влошените прогнозни данни спряха понижението на цените на пшеницата на европейския пазар
28545
 

Последни материали
Виж
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Свързани материали
Виж
По-високи добиви и по-голям износ на пшеница и царевица в Русия и Украйна
Рекордно производство на маслодайни семена и биодизел през 2022/23 г.
С 3,5 млн.т по-голям добив от пшеница в Евросъюза след майския дъжд
Неблагоприятни прогнози за производството на рапица в света и рекордна слънчогледова реколта
FAS USDA
Рекорден добив от слънчоглед в света благодарение на Русия и Украйна
2019/20 маркетингова година се очертава да бъде много благоприятна за производителите на слънчогледово семе в глобален мащаб.
Рекордно производство на слънчоглед в света благодарение на високите добиви в Русия и Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини