Начало » Важно за фермера » Животновъдство
14.07.2021 г.

Подготовка и случна кампания при овцете

Подготовка и случна кампания при овцете

Подготовката на разплодните кочове трябва да започне  30 – 40 дни преди началото на случната кампания. Трябва да се направи цялостна оценка на екстериора, конституцията и здравословното състояние, напомнят на стопаните от националната служба за съвети в земеделието. Стопанина трябва да опипа двата семенника за евентуално възпаление или други заболявания. Особено внимание трябва да се отдели на задните крайници и копитата. В зависимост от телесното им състояние се определя дажбата, с която ще се хранят, така че по време на случната кампания да са в разплодна кондиция.

Мъжкото животно се храни обилно. На коч с живо тегло 100 кг дажбата да осигурява около 2 – 2,2 кръмни единици  и  220-240 г смилаем протеин. Половината от хранителната стойност на дажбата е от концентриран фураж, приготвен от овес, просо, ечемик, грах, слънчогледов шрот и пшенични трици. Останалата част трябва да е  доброкачествено ливадно сено 1 – 1,5 кг,  моркови – 0,5 – 1,5 кг, храни от животински произход  - бито мляко, яйца – 1-2 бр. Може да се включи и завехнала люцерна  или трева. Храненето на кочовете трябва да се извършва  три пъти на ден, като им се осигурява вода на воля.

През същото време и овцете се подготвят за заплождане, защото плодовитостта им зависи освен от породата и от телесното състояние. През този период средния им дневен прираст трябва да е около 150 - 200 г, да се увеличи теглото им 7-9 кг. За целта трябва да се подобри храненето. Ако няма достатъчно паша, овцете се подхранват с някои сочни фуражи  - моркови, тикви, цвекло и др. Задължително им се осигурява подхранване с концентрирана смеска  от по 300-500 г на ден – ечемик  - 20%, пшеница – 35%, царевица – 30%, овес – 15 %. Комбинирането на сочните с концентрираните фуражи е задължително, тъй като сочните фуражи стимулират функциите на яйчниците и спомагат отделянето на  повече яйцеклетки. Концентрираните фуражи  подобряват общото здравословно състояние и спомагат за износването на зародишите.

За да се стимулира едновременното разгонване на овцете, може да се приложи безсолно – солна диета. Около 7-8 дни преди датата на заплождане овцете се оставят без сол, като  крупите се изнасят от овчарника. В деня на заплождането  солта за лизане се премества отново в помещенията, като към концентрирания фураж  дневно на овца се добавят   10-15 г готварска сол. Това продължава  7-8 дни. Такава диета стимулира половите функции и всички животни се размърлят и се заплождат едновременно – за около  9-10 дни. Външните признаци на размърляност при овцете не са ясно изразени. Откриват се от кочовете, като размърляните овце при заскачане стоят неподвижно.

Подготовка и случна кампания при овцете
11852
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Подходяща като подложка за месодайните породи и застрашена от изчезване
Добруджанският институт се представи с тънкорунна порода на събора на овцевъдите
Размърляните овце се откриват сутрин рано
Началната цена за животно в търга ще е 800 лева.
Аукцион на елитни кочове порода Асаф
Подготовка на кочовете и случна кампания при овцете
Традиция
Съборът на овцевъдите отново събра фермери от цялата страна
Стопанинът му получи наградата от 1000 лева
Коч от породата Черноглава плевенска спечели надпреварата за тегло на събора на овцевъдите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини