Начало » Хоби земеделие » Цветарство
01.10.2020 г.

Как да използваме тагетисите през есента

Как да използваме тагетисите през есента

Снимка тагетиси sinor.bg

Есента все по-настойчиво декларира правата си, което означава, че много скоро ще трябва да се разделим с тагетисите. Те цяло лято радваха не само опращващите насекоми с пъстрите си цветове, но и нас. Не бива да бързаме и при почистването на градината да изхвърлим тези цветя, защото една от основните им роли все още не е изпълнена.

Как красотата спасява овощната и зеленчукова градина?

Нарязани и внесени в почвата през есента, тагетисите постепенно ще намалят количеството на редица вредители (нематоди, телени червеи, попови прасета) и болести, което впоследствие ще окаже положителен ефект върху развитието на култивираните растения на това място.

Оптималната дълбочина на заравяне на растителните остатъци през есента е 15-20 см. През зимата почвата ще улегне и в ранна пролет можем смело да садим моркови, лук, тикви, тиквички, краставици и други култури. Нито луковата, нито морковената мухи впоследствие ще влязат в тези участъци, а растенията ще бъдат чисти и здрави. Заровени между доматите прецъфтяли части от растенията оздравяват почвата и се борят с болестотворните гъби, които предизвиква фузарийно и вертицилийно увяхване.

Кои растения не обичат оборски тор и как не трябва да се използва

Растителните части могат да се използват и с корените, но ако останат в почвата, те ще спомогнат както за стуктурирането и, така и ще продължат да отблъскват вредителите. До пролетта ще изгният напълно.

Растителните остатъци от тагетисите могат да се използват и като мулч – за мулчиране около стволовете на младите овошки, а също и върху лехите със зимен чесън и лук. Тогава остатъците не изгниват напълно, защото засъхват, но те могат да се поставят в компоста.

Силният аромат на тагетисите, както и фитонцидите, които отделя растението действат срещу малките почвени червеи и нематодите. Практикува се засаждане около лехите при отглеждане на ягоди.

Засаждането на тагетиси около храстите с касис и цариградско грозде ще ги предпази от ранното “узряване” на плодовете, за което е виновен вид молец, който пирува с тях и те преждевременно сменят цвета си, изгниват и изсъхват. Добре е да се мулчират храстите с остатъците от растенията.

Силният и специфичен аромат не притеснява опрашителите, но прогонва вредителите и това е голям плюс при смесеното засаждане на различни култури.

Противно на някои твърдения, че тагетисът предпазва от мишки, на практика показва точно обратното – в мулча мишките перфектно устройват гнездата си за зимуване.

Не прогонва и акарите, а самите тагетиси са силно уязвими от тях и при закъсняла реакция могат да ги изсушат напълно.

Как да използваме тагетисите през есента
73586
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини