КРУШОВИ ПОДЛОЖКИ

Присаждане

29.08.2006 г.

Крушовите сортове се присаждат предимно върху вегетативни дюлеви положки и по-ограничено върху семенни подложки от круша. За семенни подложки се използват семена на обикновена дива круша и от диплоидни сортове круши (Вилямова масловка, Хардиева масловка, Дребна рашка, Герчова круша, Добра Луиза, Деканка на комисията и др.). Ограниченото използване на семенни подложки в практиката е породено от това, че присадените сортове имат силен растеж, дърветата са неизравнени и късно встъпват в плододаване (6-10 години след засаждането). Желателно е да се присаждат с по-слаборастящи и по-скороплодни сортове.

Семеначетата от круша имат добра съвместимост с присадниците и се адаптират добре към почвените условия. Устойчиви са на почвено засушаване. Могат да се отглеждат на по-бедни, по-леки, песъчливи почви. Семеначета от дюля не се използват за подложки поради ясно изразена несъвместимост с крушовите сортове.

Вегетативните дюлеви подложки ограничават растежа и ускоряват встъпването в плододаване на присадените върху тях крушови сортове. Започват да плододават на 3-4-ата година след засаждането и качеството на плодовете им е по-добро в сравнение с дърветата върху семенни подложки. Кореновата система на дюлевата подложка е по-плитко разположена и по-разклонена с влакнеста структура. Дърветата се нуждаят от подпорни конструкции, защото не се закрепват здраво в почвата. Подходящи за отглеждане са поливни площи с равен или леко наклонен терен.

Присадените върху дюля крушови сортове показват признаци на хлороза при отглеждане на варовити почви с повече от 4% активен калций, а при над 8% те загиват. Проблем при използване на дюлевите кленови подложки е несъвместимостта им с някои крушови сортове, което налага използването на междинни. За междинници служат Попска круша, Хардиева масловка, Пас Красан и др. Използваните дюлеви подложки у нас са: МА (Анжерска дюля) - присадените върху нея сортове встъпват рано в плододаване, имат умерен растеж, редовно и обилно плододаване. Подложката е влаголюбива, но понася временно засушаване на почвата.

Не се препоръчва засаждане на места с високо ниво на подпочвените води - над 1,5 м. Проявява несъвместимост със сортовете Трапезица, Жифардова масловка, Д-р Жюл Гюйо, Клапов любимец, Вилямова масловка, Боскова масловка и др. ВА29 - в сравнение с МА има по-добра съвместимост с крушовите сортове, като им придава малко по-силен растеж. Встъпва рано в плододаване и плододава редовно. По-сухоустойчива е и вирее на почви с относително по-голям процент активен калций. Кореновата й система е с по-добро закрепване, но въпреки това е необходима подпорна конструкция.

Sinor.BG

Споделяне на сайта