Иновации във варосването в професионални насаждения на череши, ябълки, лоза и ягодоплодни

С две пръскания се осигурява защита за над 80% от реколтата

19.11.2022 г.

Иновации във варосването в професионални насаждения на череши, ябълки, лоза и ягодоплодни

„Класическият“ начин за варосване на овошки  с използване на кофа с вар и с четка „баданарка” вече са в миналото но ползите от него остават. Професионалстите вече прилагат иновативен метод за защита на овощни култури и лозя чрез цялостно варосване на стъбло и корона с помощта на немска „овощарска” вар . Този метод е залегнал в „добрите земеделски практики“ на европейските лозари и овощари за интегриран контрол на вредителите през зимния период

За овощари и лозари месец ноември на практика е края на сезона но в същото време и началото на новия. За да получим високи добиви от здрави и едри плодове с високо качество и добър вкус трябва да започнем с грижите за насажденията  още през зимата. А именно с  пълна дезинфекция на нашите овощни градини и лозя вече много стопани го правят с природния продукт - Овощарска вар. Ето някои препоръки относно използване на „зазимяването“ и резитбата на Вашите овощни  насаждения и лозя с  - Овощарска вар

След  прибиране на реколтата трябва цялата корона  във Вашите овощни, ягодоплодни и лозя , както и опадалите листа да се третират с емулсия от 1% р-р Овощарска вар . По този начин подсигурявате пълна дезинфекция на насаждението и ускорено оптимално гниене на листната маса, а на вредителите се намалява всякаква възможност и условия за презимуване.

Резитба:

Третирайте преди и след резитбите цялостно по цялата корона с 1-1,5% - Овощарска вар, като по този начин не оставяте възможност за развитие на болестите, пренасянето им с инструментите и машините  за резитба,   а в същото време се дезинфекцират „раните“ от резитбата и се способства за бързото им калциране  и заздравяване.

Първото третиране трябва се направи преди самата резитба, а второто непосредствено след това в рамките на до  48 часа с 1-1.5% разтвор на Овощарската вар което на практика замества дезинфекцията на инструментите и машините за резитба в промишлените насаждения което е на 100% механизрано и ефективно.

Поради високите стойности на pH 12,6  на разтвора всички гъбни, бактериални и вирусни причинители на болести дори такива упорити  като ЕСКА при лозята например или Нитриален РАК (бяло дървесно гниене)  не могат да се проявят и причинителите съответно не могат да проникнат в дървесината, в която по това време няма активна циркулация на дървесните сокове. Раните по кората и дървесината от резитбата се дезинфекцират и затварят с емулсия на Овощарска вар. Така те се затварят и заздравяват   по-бързо и по-добре и отпада нужда от прилагане на  овощарска замазка което е неприложимо в професионалните индустриални  градини и лозя поради високата трудоемкост.

Зимно варосване:

Овощарска вар заедно с вар магнезии са най-подходящи за зимното варосване на цялата корона и стъбло  на растенията.  Цялостното варосване на короната удължава периода на покои на плодните пъпки с до 4 седмици и по този начин предпазва от ранно развитие и разпукване и така можете успешно да преминете рисковия период на зимното измръзване на културите и късните пролетни слани.

Модерният начин за варосване с Овощарска вар  не само на овошки, черупкови но и на лоза и на ягодоплодни  става чрез обичайната налична  техника за пръскане вентилаторни пръскачки или далеко струйни овощарски  „пистолети” Производителността е както със стандартните  разтвори при доза 80-100 л/дка.  И е над  100 декара за смяна с 1 тракторист и един помощник.

„Класическият“ начин за варосване  с използване на кофа с вар и с четка „баданарка” вече са в миналото и се използват само за единични дървета в частните дворове и хоби градини.

Чрез регулярно третиране с Овощарска вар  през цялата година ще постигнете по-стабилна и еластична обвивка на плодовете устойчива на напукване, по-устойчиви и свободни от болести и неприятели култури в това число и от Дрозофила сузуки. По-високи добиви, По-вкусни, здрави плодове запазени без употреба на пестициди и синтетично торене.

Българските стопани които вече използват Овощарска Вар, през 2022 година нямаха почти никакви проблеми с измръзвания, мухата  Дрозофила Сузуки, стрес от засушаване, високи температури или  сиво гниене на плодовете . Не са имали както твърде ранен цъфтеж, така и твърде ранно прибиране на реколтата.

Препоръки: Рецепта

Есенно пръскане  на дървесина и пръскане на окапалата листната маса с 1% Овощарска вар  С Вашата налична техника за пръскане всички видове пръскачки

Пръскане след резитбата с 1-1.5% р-р  -  Овощарска вар

Цялостно варосване за удължаване на периода на покой на пъпките с мин.4% р-р двукратно през  края на Януари- начало на Февруари с интервал между пръсканията 10-20 дни и 100 литра работен разтвор на декар

Използвайте  на 4-4.5 кг/дка  Овощарска вар плюс  (прилепител) на100 л работен разтвор при две пръскания предпазва с над 80% от реколтата.

За повече информация по технологията можете да получите на телефон 0887832141 или на страницата на www.balkan-bio-frukt.eu

Божидар Петков

Sinor.BG

Споделяне на сайта