Преработвателите в Русия и Украйна свалят изкупните цени на слънчогледа

Заради очакванията за продължителен спад в цените на олиото

22.12.2021 г.

Преработвателите в Русия и Украйна свалят изкупните цени на слънчогледа

През тази седмица изкупните цени на слънчогледа в Русия и Украйна продължиха да се понижават под натиска на поевтиняването на растителните масла дори при запазващи се недостатъчни доставки от производителите, съобщиха от украинския филиал на френската компания за търговия и превоз на селскостопански продукти GrainTrade, цитирани от електронното издание Oilworld.

В Украйна цените на слънчогледа с масленост 48-50% от понеделник насам са се понижили с 200-500 гривни за тон до 18 500 – 19 500 гривни (678-715 долара по текущия курс – бел. ред.) за тон без ДДС с доставка до завода. Преработващите предприятия вече са си осигурили необходимите запаси от суровина за месец напред и очакват активизиране на продажбите през новата година. Цените на слънчогледа обаче ще придобият конкретна стойност в зависимост от тези на олиото. През миналата седмица в Украйна цените на олиото се понижиха с 80-100 долара до 3-месечен минимум от 1280-1295 долара за тон FOB под натиска на поевтиняването на палмовото и соевото масло, както и на суровия петрол, като проведеният в Египет търг за внос на соево масло и олио и относително високите договорени цени успяха само за кратко да задържат спада.

По данни на руския аналитичен център за селскостопанските пазари „СовЭкон” в Русия средната цена на слънчогледа през тази седмица се е понижила с 900 рубли за тон до 35 850 рубли (485 долара) за тон без ДДС. През миналата седмица преработвателите свалиха цените с 1000-2000 рубли за тон, а някои – и с 3000 рубли за тон в очакване поевтиняването на олиото да продължи.

Цените на предлагане на слънчогледа в Русия и Украйна също са се понижили, макар и незначително, сочат оценки на експерти. Производителите задържат продажбите с надеждата покупките да се активизират през новата година на фона на не особено големите запаси в преработващите предприятия.

Експертите обаче очакват изкупните цени на слънчогледа да запазят тенденцията към спад заради неяснотата на пазара на олио, особено като се имат предвид ограниченията за борба с коронавируса в Европа и Азия. През пролетта натискът може да се засили допълнително заради очакваното свиване на засетите площи с царевица и разширяване на тези със слънчоглед вследствие на рязко поскъпналите торове и при евентуални ниски запаси от влага в почвата.

Sinor.BG

Споделяне на сайта