Петър Петров: Скъпата енергия ще отприщи нова вълна от фермери-емигранти

Очакванията на бранша

16.11.2021 г.

Петър Петров: Скъпата енергия ще отприщи нова вълна от фермери-емигранти

Въпреки че окончателните данни за състава на 47-о Народно събрание все още не са обявени, бизнесът е силно притеснен за това как ще протекат преговорите между 7-те формации, преминали четирипроцентната граница – „Продължаваме промяната”, ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, „Демократична България” и „Възраждане”.

За бизнеса основният проблем, чието решение задължително трябва да се постави за решение от политици и бъдещ кабинет, са страховито растящите цени на електоренергията. Въпреки че по време на служебния кабинет се приложи частична компенсация за фирмите със 110-те лева покритие за мегават от цената за тока, хората от агросектора масово закриват бизнеси.

Тежка зима за бранша предричат и братя животновъди от Ихтиманско

И това особено ярко се изразява при животновъдите, които продават стадата си и заминават за северните европейски държави, където биха получавали достойни приходи за своя тежък труд, посочи за Синор.бг председателят на Националната асоциация на младите фермери Петър Петров.

„Предложенията за работа в Дания или други европейски държави са за 20 евро на час във фермите. Близко до ума е, че младите колеги  биха предпочели да разпродадат кравите си и да заминат от България, вместо да изнемогват в тази криза”, с тъга обяснява младият животновъд, чието стопанства се намира в Габровския Балкан, до Боженци. Много преди него представители от бранша сигнализираха за масовите продажби на цели стада, с които преливат интернет групите.

Друга част от животновъдите пък бракуват по-старите си животни, за да намалят разходите за храна на стадата през зимата. Кланиците преливат от български говеда, но поради свръхзапасяемост на месопреработвателите с вносна суровина, търсенето на българското говеждо месо е слабо, цените падат. А стопаните очакват с 3-4 продадени крави да платят част от растящите си сметки.

Лично Петър с огромно притеснение очаква следващата си сметка за ток, която ще скочи три пъти, след като е подписал последния си договор с доставчика Енерго-про. „Очаквам месечната сума за изразходваната енергия да скочи тройно – около 3-4 хил. лв. Как бихме могли да се оправим при тази ситуация...”, риторично пита животновъдът.

През последните 2 години Петър, който от 40-те крави, отглеждани в стопанството, произвежда качествени млечни продукти, прадлагани в Габрово, не е вдигал цената на своята продукция. Сега обаче ще се наложи да я повиши поне с 5%, за да остане на пазара. Като в същото време се надява да има приходи и от семейната къща за гости в село Съботковци, чиито приходи миналата година спаднаха заради затварянето на туристическия бизнес.

Зърнопроизводителите държат сектора над водата

На въпроса какво очаква от новия кабинет, Петър като повечето негови колеги е категоричен, че политиците трябва да намерят общ език в крайно тежката за страната ни ситуация. Въпросът е от изключителна важност за сектора на селското стопанство, който до момента сякаш остава в периферията на икономическите държавни програми. Надежда все пак има и фермерът я вижда в новата политическа партия, спечелила първо място в изборите на 14 ноември.

Екаътерина Стоилова

Sinor.BG

Споделяне на сайта