Санитарна резитба и варосване на дърветата

Моментът е подходящ

02.11.2021 г.

Санитарна резитба и варосване на дърветата

Санитарната резитба и варосването на стволовете и скелетните клони на дърветата е важна агротехническа задача в есенните месеци. Отделянето на изсъхналите и повредени клони благоприятства за доброто и хармонично развитие през следващия сезон. Варосването е защитна операция, която може да се провежда на 2-3 етапа, но основното е в есенните месеци – октомври-ноември.

Санитарна резитба

Дърветата и храстите в есенния период се нуждаят от рязане със санитарна цел, което благоприятства дълголетието на растенията. Към всяко плодно дърво обаче следва да се отнасяме индивидуално, отчитайки неговите особености.

Сортовото разнообразие, видът и растежът на клоните на овощната култура определят необходимата интензивност на резитбата.

Трябва да се има предвид, че ако даден вид овошки страдат от измръзване, тогава резитбата трябва да се отложи до пролетта, за да се определят точно границите на увреждане на клоните и да се отстранят.

Подхранване на лука преди зимата

При резитбата се отстраняват най-напред силно повредените и сухи клони. После следва рязането на по-слабите клони и леторастите, които са разположени вертикално или под остър ъгъл  на ствола. Срезовете веднага се обработват с блажна боя, градинска замазка или вар.

Варосване на дърветата

След санитарната резитба дърветата трябва да се варосат. Времето за това агротехническо мероприятие трябва да бъдеизбрано така, че температурите да бъдат над +2 градуса по Целзий и да няма валежи, които да отмият покритието.

Грижата за кората на дърветата е важна и трябва да бъде постоянна, защото е подложена на температурни колебания, на замръзване и прегряване, поразяват я вредители и се напуква, а когато е повредена, впоследствие настъпва увреждане и на дървесината – дърветата отслабват и загиват преждевременно.

Преди варосване е добре да се почистят стволовете и основните клони. Премахва се напуканата кора, която служи за укритие на много вредители, а заедно с нея лишеите и мъховете. Прави се във влажно време, ръчно и само с помощта на мек плат или градински ръкавици – не се използват никакви четки или други приспособления, които биха могли да увредят кората и дървесината.

Възстановяване на почвата след гледане на картофи

След почистване стволовете и клоните се дезинфекцират, като за целта се използва един процентен разтвор на железен сулфат или бордолезов разтвор. Могат да се използват и по-високи концентрации, но не ежегодно, защото се натрупват и стават токсични за растенията.

Основното варосване се прави през есента – варосват се стволовете и ниските скелетни клони (обикновено на 1/3 от основата), а колкото по-голяма площ е покрита, толкова повече вредители ще бъдат унищожени. То може да се обнови през пролетта и лятото, като за целта се използват готови смеси или се приготвят в домашни условия. За предпазване от някои гъбични и бактериални заболявания към тези смеси се добавя и фунгицид – фунгуран, шампион и др. Поливинилацетатните лепила (С200), добавени към смесите позволяват те да се задържат по-дълго върху кората.

Състав на домашно приготвени смеси:

1. 2,5 кг гасена вар, 300 -350 г меден сулфат (син камък), 0,200 г С 200.

2. 1 кг вар, 200 г меден сулфат и 1-1,5 кг глина.

Компонентите се смесват до еднородна маса, а гъстотата трябва да бъде такава, че да не позволява да се стича надолу.

Стволовете на младите дръвчета се варосват с двойно по-малка варова концентрация, защото високото съдържание на вар може да увреди кората им.

Sinor.BG

Споделяне на сайта