Как да разпознаем недостига на хранителни вещества в растенията

Ценни съвети

18.10.2021 г.

Как да разпознаем недостига на хранителни вещества в растенията

До средата на есента обикновено реколтата е прибрана. Време е да помислим какво ще засадим следващия сезон и подготвяйки почвата за бъдещата реколта, да не сбъркаме с подхранването. Растенията са отличен индикатор за недостига на определени хранителни вещества. Опитните градинари не се нуждаят от анализ, а се ориентират по външния вид на различни култури за необходимите торове.

Невен

Това красиво и непретенциозно цвете с обилен и продължителен цъфтеж може да „сигнализира“ за недостиг на калций. Дефицитът на този микроелемент се отразява неблагоприятно върху цъфтежа – дава малко и деформирани цветове, а времето за цъфтеж рязко се свива до няколко дни. Друг признак за недостиг на калций е отслабеният имунитете на растенията. Те са изложени по-често на различни заболявания и стрдат от вредители – трипси, нематоди, листни въшки и др.

Ябълка

Тази овощна култура е много чувствителна не само към недостига, но и към излишъка на азот. При дефицит растежът и развитието на растенията спира, а цветът на листата се променя поради намаляване съдържанието на хлорофил. Броят на завръзите рязко намалява, а плодовете често не порастват до обичайните си размери и преждевременно опадат. Излишъкът на азот се изразява в прекалено големи листа, както и в ранно падане на плодовете.

Прасковата и кайсията понасят изключително болезнено недостига на фосфор. Основните белези са късен цъфтеж и бронзово-виолетово обагряне на листата. При недостиг на фосфор жилките на листата придобиват лилав оттенък, а плодовете вместо наситено жълти, сладки и сочни – остават зелени и кисели. Ако се забавим с внасянето на фосфор, тогава младите дървета е възможно да изсъхнат само за една година.

Слива и малина – индикатори за недостиг на калий. Поради липсата на този елемент растенията страдат от липса на влага. Характерен признак за калиева недостатъчност е изсъхване на върховете на дърветата и своеобразно „изгаряне“ по краищата на листата под формата на тъмни контури. При сериозен недостиг на калий листата изсъхват напълно.

При малините листата стават силно набръчкани, а оттенъкът се променя от зелен в сив.

Касисът може да изпрати сигнал за бедствие, ако има недостиг на магнезий. Храстите забавят растежа си, а листата между жилките пожълтяват и по тях се появяват кафяви петна.

При крушите листата дори почерняват, а листопадът започва от средата на лятото. Крушите и черешите са отлични индикатори и за недостиг на желязо. По правило този дефицит се среща на варовити почви, а в алкалните почви железните соли са недостъпни за растенията. Най-голямата грешка, която можем да направим е да внесем торове, които допринасят за увеличаване на алкалността, а такива са натриев, калиев и калциев нитрат. В този случай по-правилно е да се използват азотни торове.

Желязото се абсорбира слабо от растенията при неблагоприятни  метеорологични условия – продължително засушаване през лятото или силни студове през зимата.

Симптомите на недостиг на железни соли в растенията се изразяват в промяна цвета на листата, те избледняват, губят яркозеления си цвят, а по върховете и периферията потъмняват и засъхват.

Черешите, вишните и малините „съобщават“ за недостиг на манган. Най-напред пожълтяват краищата на листата, а жилките остават зелени, като промяната започва от по-старите листа. По върховете промяната става много бързо – сякаш с появата си листата започват да жълтеят.

Борният глад може да бъде разпознат по външния вид на ягодите и захарното цвекло. По правило се наблюдава на варовити и кисели почви. Младите листа на растенията се свиват в тръбички и опадат преждевременно.

Пукнатини в кората, преждевременно опадане на листата, изсушаване на летораслите на ябълковите дървета сигнализират за недостиг на мед. Забавяне на развитието поради недостиг на този елемент може да се наблюдава и при зеленчукови култури, растящи на торфени или кисели почви. Острият дефицит може да доведе до напълно спиране на растежа или появата на много странични разклонения.

Sinor.BG

Споделяне на сайта