На Спасовден Фермерският фестивал е в Пловдив

За втора година в Университета по хранителни технологии

10.06.2021 г.

На Спасовден Фермерският фестивал е в Пловдив

След успешното първо издание през 2020 година днес Фермерският фестивал „Произведено във фермата“ отново гостува на Университета по хранителни технологии в Пловдив. На 10 юни, точно на Спасовден, организаторите на фестивала подготвят Ден на отворените врати за земеделци и потребители.

Фестивалът е част от три събития, събрани в едно – Ден на отворените врати за кандидат-студенти на университета, празник на хляба и второто издание на фермерския фестивал „Произведено във фермата“.

И понеже Спасовден е празник на хлебарите и сладкарите, в кадедрата „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти“ на университета ще има специално събитие за хляба. Под ръководството на своите преподаватели студенти ще подготвят разнообразни хлебни и сладкарски изделия за Спасовден, които ще могат да се дегустират и купуват.

Демонстрации ще прави и прочутият пловдивски хлебар Георги Лефтеров.

Самите фермери, участници във фестивала, също ще предлагат хляб с квас и сладки, за които на постоянния пазар в София се вият опашки.

Предстои фестивалът на лавандулата

Ще имате възможност да си купите най-различни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони страната със запазена природа: сирене, кисело мляко, мед, био вино, сладка, сиропи, преси плодове и зеленчуци, билки, подправки, цветя, натурална козметика, сувенири от дърво…  И разбира се, хляб с квас и други продукти! Ето пълен списък!

Много от храните са биологични, повечето са  произведени в семейни ферми и занаятчии от селски райони и Натура 2000 зони.

Традиционно Фестивалът  „Произведено във фермата“ се организира  пред Министерството на земеделието от Фондацията за биологично земеделие „БИОСЕЛЕНА”, известна с дългогодишната си работа за скъсяването на веригата на фермерските храни и подкрепата за малки производители.

Първото издание на Фестивала беше през лятото на 2017 година.  Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Sinor.BG

Споделяне на сайта