Еколози от WWF отново разселват изчезващи риби в Дунав

За пети път

07.06.2021 г.

Еколози от WWF отново разселват изчезващи риби в Дунав

На 11 юни природозащитната организация WWF организира отново разселване на риби от критично застрашения есетров вид моруни в Дунав. Става въпрос за 4 хиляди рибки, които ще бъдат пуснати в реката от 13 часа в петък до крайбрежната ивица на град Белене, съобщиха от организацията. Мястото е в близост до хотел „Престиж“.

Рибките са отгледани в български развъдник при специални условия, позволяващи по-лесната им адаптация в естествената среда. Те са с генетично доказан дунавски произход, което е гаранция, че местните популации не са изложени на допълнителен риск с пускането на чужди видове. Новите риби ще бъдат маркирани, за да може да се установят местообитанията им, а също и да бъдат различавани от естестевеноизлюпилите се екземпляри.

Експерт на WWF ще проведе специална демонстрация и ще покаже детайли от процеса на маркиране на рибите.

Оцелели стотици милиони години, днес най-големите сладководни риби моруните са изложени на опасност от изчезване. Международният съюз за защита на природата класифицира есетрите като най-застрашената група от видове в света. В долното течение на Дунав са идентифицирани последните размножаващи се в естествени условия популации на четири вида есетри в Европейския съюз. Затова WWF България работи усилено за опазването на техните естествени местообитания.

Това е петото зарибяване, което природозащитната организация предприема от 2014 г. насам. През последните седем години екипът на WWF е работил във Ветрен, Лом и Белене и e пуснал във водите на Дунав над 77 хиляди маркирани чиги, руски есетри и моруни. Ихтиолозите напомнят, че есетрите, както и останалите мигриращи риби, играят важна роля като индикатор на здравите екосистеми в реката.

В момента е в сила пълна забрана за улов на есетри в Дунав и Черно море. Въпреки това понякога възрастните  екземпляри, които навлизат в река Дунав, за да се възпроизвеждат, все още стават плячка на бракониери. Причината е високата цена на техния хайвер на черния пазар. WWF предупреждава, че всеки продукт от дива есетра е незаконен и вреди както на малкото останали есетрови популации, така и на бъдещите доходи на рибарите.

Sinor.BG

Споделяне на сайта