Овощните дървета в двора трябва да зимуват чисти

19.10.2020 г.

Овощните дървета в двора трябва да зимуват чисти

Овощните дървета дълго прекарват на едно и също място. През това време вредителите трайно се настаняват в градината и в растенията. Инцидентни пръскания няма да свършат работа. Мерките трябва да се вземат постоянно. Преди обаче да посегнем към пръскачката, има други начини за борба с вредителите.

- Изнесете коловете и прътите, с които сте подпирали клоните, и ако има по тях кора, премахнете и я изгорете. Там вече са се настанили да зимуват доста неприятели.

Предзимна сеитба на домати – практика за експериментатори

- Изкоренете загиналите или неспасяемо болните дръвчета. Изгорете ги.

- С телена четка остържете старата напукана кора, за да унищожите скритите там акари, въшки, гъсеници на ябълковия и на сливовия плодов червей, кръгломини-ращи молци. Но това направете, като предварително сте постлали някакво платно край дървото, и после изгорете събраните нечистотии.

- Варосайте стволовете и по-дебелите клони в основата им. Варта не унищожава вредителите, но предпазва кората от напукване и отделяне от дървесината.

- Нападнати от брашнеста мана клонки на ябълките и прасковите изрежете и ги хвърлете в огъня.

- Оберете всички плодове, не оставяйте болните и мумифициралите, дори окапалите. Така бялата пеперуда, златозадката, прасковеният молец, бадемовият семеяд, кафявото гниене ще са по-малко опасни догодина.

- Окопайте околостъблените кръгове и дори оформете малко по-височка яка по краищата. По този начин ще се задържа водата от есенните валежи.

Sinor.BG

Споделяне на сайта