Центърът по риска с позиция в защита на свинекомплексите срещу африканската чума

С повторение на вече въведените мерки

17.07.2019 г.

Центърът по риска с позиция в защита на свинекомплексите срещу африканската чума

Научно становище на Центъра по оценка на риска по хранителната верига към министерството на земеделието определя като твърде неблагоприятна ситуацията с агресивното нахлуване на силно заразната болест африканска чума по свинете АЧС в Европа. Според експертите съществува висок риск от поява на болестта във Франция, Германия, Австрия, Финландия и Словакия и други страни.

След последните случаи на заразата в Плевенска, Бургаска и Русенска области рискът да се разпространи АЧС на територията на България е много висок и в тази връзка експертите настояват за повече превантивни мерки, които да са в синхрон с предписаните в европейскотото и българско законодателство изисквания, прилагани от агенцията по храните БАБХ.

Наложително е стопаните да спазват правилата за превенция и при всички случаи на съмнения за болни или умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно пред официалните ветеринарни власти. АЧС е заболяване с потенциал за бързо разпространение, вирусът е изключително устойчив в околната среда и замърсени с него продукти.

Всички свине в 3-километровата зона следва бъдат убити по хуманен начин с цел предотвратяване разпространението на вируса. Методът е известен като тотално депопулиране, или “stamping out”. От всички свине се вземат проби за вирусологично изследване при 95% разпространение и 10% достоверност и се изпращат в специализираната лаборатория за изследване. Този резултат е от изключителна важност за проучването на средата и за по-нататъшните мерки за ограничаване на заболяването, независимо че все още животните могат да изглеждат привидно здрави и дори и да не са показали клиника на болестта.

Разпространението на вируса на АЧС чрез хората, т.н. антропогенен (човешки) фактор, също играе важна роля в епизоотологията на болестта в Европа и света, въпреки всички предприемани мерки досега за неговото ограничаване.

На граничните контролно пропускателни пунктове следва да има указателни информационни табели за опасността от пренасяне на АЧС и да се раздават листовки на всички преминаващи границата пътници. В листовките следва да има информация за наказанието, което всеки нарушител ще понесе при нарушение на законодателството на България. На ГККП да се поставят контейнери за унищожаване на иззетите и нерегламентирано пренасяните хранителни продукти от животински произход, а всички превозни средства да преминават щателна дезинфекционна обработка.

На фона на появила се вече зараза от АЧС сред дивите свине у нас следва да се обърне особено внимание за изпълнение на програмата за намаляване на плътността на популациите от диви свине. Съгласно заповедта на Министъра на земеделието, храните и горите от 10.07.2019 г. плътността на популацията от диви свине в 20 километровата зона на заразените региони следва да се доведе до 0.3 екземпляра/100 хектара, а в не заразените – до 0.5 екземпляра/100 хектара.

Отстрелът на диви свине през този период може да ограничи разпространението на вируса чрез заразени глигани, затова задължително се прилага само подборен лов, лов с капани или отстрел от чекала. Забранява се груповият лов с гонки на дивите свине.

За да се предпази едрото промишлено свиневъдство в страната, където през последните години се извършиха революционни промени по отношение на развъдно-подобрителната дейност и се въведоха съвременни технологии, гарантиращи хуманното отношение към животните и биосигурността на стопанствата, е необходимо в 20-километровата зона около фермите да не се гледат домашни прасета в малките дворове. Затова областните управители предприемат съответните действия за премахването на животните в този ареал.

Sinor.BG

Споделяне на сайта