Плюсовете на лятното отглеждане на картофи

По-качествената реколта

17.07.2019 г.

Плюсовете на лятното отглеждане на картофи

Опитните градинари знаят, че юли е време за засаждане на втори култури след ранните предшественици. Това се отнася и за картофите. Ранно отгледаните картофи изискват навременно прибиране, защото с повишаване на температурите клубените бързо остаряват. Тези картофи не са годни за продължително съхранение. Втората реколта картофи е тази, която е подходяща за зимно и пролетно потребление - наред със средно ранното производство.

Плюсове на втората реколта картофи

За лятно отглеждане на картофи се използват площите, освободени от ранните зеленчуци като спанак и тиквички, както и зърнените, бобови и други култури, прибрани до средата на юли. Предимствата на втората реколта картофи са няколко:

– втората реколта картофи, при уплътнено сеитбообращение, даже при непълно развитие на кореноплодите, носи допълнителен  доход;

– късните картофи могат да се съхраняват по-дълго и се запазват здрави до пролетта;

– от клубените на картофите втора реколта се получава много качествен посадъчен материал за следващия сезон;

– клубените, засадени през лятото и прибрани през есента, не покълват, а процесът на дегенерация е много по-бавен, което позволява да се запазят ценните сортови качества по-дълго;

– за втора култура се избират сортове картофи, които имат по-къса вегетация, прорастват по-бързо, не губят сили за продължително развитие на стъблата, а залагат клубени;

– съзряващите при понижена температура картофи са по-слабо податливи на болести и вредители като стъблената нематода и колорадския бръмбар, за който през септември времето вече е студено – пикът на нашествието му е в началото на лятото.

Срокове и схеми за засаждане на картофите

Времето за засаждане на картофи като втора култура е от 20 юни до края на юли, като това зависи от климатичните условия и времето за прибиране на предшествениците. Предпочитана схема за засаждане е 60/25-30см на дълбочина 6-8 см , като се внасят необходимите органични и минерални торове. Ако почвата е суха, тогава задължително условие е предварителното поливане.

Добре е да се използват рътени клубени, съхранявани до засаждането в подходящи помещения. Картофите поникват за 7-10 дни след засаждането при благоприятни условия.

Избор на посадъчен материал

Подходящи за лятно отглеждане са сортовете, които имат по-кратка вегетация, защото сроковете за развитие и съзряване са по-кратки, като например Надежда, Агрия, Импала, Дезире, Аринда, Бинте, Конкорде, Трезор и др.

Посадъчният материал може да бъде от лятно производство от предшестваща година, съхраняван в подходящи помещения. Важно е да се подменя периодично през 2-3 години.

Срокове за прибиране на реколтата

Картофите се прибират след падане на сланите в края на октомври и началото на ноември, като това време зависи от климатичните условия на региона. Клубените се сортират, подсушават и се внасят за съхранение в подходящи помещения.

Sinor.BG

Споделяне на сайта