Какво видя българска група фермери в заводите на Rostselmash?

23.04.2019 г.

Какво видя българска група фермери в заводите на Rostselmash?

Оптиком продължава своята практика да води свои клиенти на посещение в заводите производители на машините, които предлага. Тази пролет българска група посети заводите за комбайни на руският гигант Rostselmash в Ростов на Дон, последвано от туристическа обиколка на Москва и Старочеркаск.

Всичко в това пътуване бе впечатляващо, категорични са фермерите, които бяха част от групата, и то от самото начало на нашия полет, когато разбрахме, че пилотът е бивш космонавт, който буквално ни “изстреля в друга вселена” и попаднахме директно в една “космическа обстановка”.

Димитър Петров, търговски директор в Оптиком, който водеше групата, заяви:

“Това наистина е друга вселена и не може да се сравни със заводите на други производители, които сме посещавали заедно с наши клиенти. Тук мащабите са огромни.  Впечатляващо е, че цели 18 броя лазерни машини има на поточните линии. Заводите наподобяват голям град, в който цари пълна организация, ред и се усеща сплотеният дух на екипа, който проличава и в столовата, където се хранят всички - от редовия работник до изпълнителния директор.”

Българската група беше посрещната на най-високо ниво в Rostselmash от мениджъра за Европа Антон Малыхин, който лично изнесе презентация за гостите в конферентната зала. Групата посети всички производствени линии, както за по-малките комбайни, така и за RSM 161 и TORUM, серията роторни машини. Освен производствените мощности и складовете за резервни части, бъдещите собственици на комбайни Rostselmash имаха възможност и за тест драйв на машините, който се състоя на специално обособената за целта площадка.



Групата посети и Академията Rostselmash, където фермерите бяха приятно изненадани да видят и българските сервизни специалисти от Оптиком, които по това време се обучаваха и обогатяваха своите знания.



Фермерите се убедиха в действителност, че по-ниските цени на машините в сравнение с другите световни брандове комбайни не се дължи на по-ниското качество на вложените части и оборудване,  които са основно западни, а се постига чрез по-ниските нива на заплащане на инженерния труд и по-евтината работна ръка.

Това, което впечатли всички от групата, несъмнено беше производственият капацитет на завода -  производствените линии могат да произвеждат едновременно до 90 комбайна успоредно, а един комбайн се сглобява за 15 минути и се състои от 12000 отделни части. Над 1000 машини напускат завода ежемесечно и се реализират на световните пазари.



Както на всяко подобно пътуване и този път беше организирано и посещение на руската столица Москва. Специална обиколка с български екскурзовод показа на групата всички забележителности в града, която завърши със снимки на Червения площад.



Нямаше как да не бъде опитана и руската кухня, за което домакините от Rostselmash бяха организирали посещение на изискан ресторант, където се сервират традиционни ястия.

Оптиком са изключително радостни, че още по време на пътуването са осъществени разговори за покупка на комбайни Rostselmash на база видяното и семейството на Rostselmash в България ще се увеличи след завръщането от Русия.

Ето какво споделиха и някои от групата, непосредствено след своето завръщане:

Красимир Петров от ЕТ Коник- Красимир Ангелов, обработващ 3600 дка земя във Враца

Много съм доволен от това посещение - от начина, по който бяхме посрещнати, от представянето на машините в завода. Беше ни обяснено на практика абсолютно всичко относно производството. За мен това беше важно, тъй като имам закупен нов комбайн - RSM 161, който това лято ще жъне за първи път. Както се казваq вече съм напълно спокоен за кампанията. Отскоро работя с Оптиком, но съм много доволен от нашите взаимоотношения и подхода, който имат към съвместната ни работа.

Милко Башов – „Холдинг Сакарци“, обработва 23 000 дка  в землището на Свиленград

Честно казано, не очаквах да е на такова високо ниво производството и то да не отстъпва на западните производители на комбайни. Смятам тази жътва да наблюдавам как жънат тези комбайни при колегите, които заявиха, че ще купят такива машини и плануваме на есен да поръчаме и комбайн за нашето стопанство, ако останем доволни от видяното на полето. Това, което изключително много ни впечатли, че в завода работят предимно млади хора, които работят с желание, като едно семейство. Видяхме едно изключително стегнато производство, с желязна организация и дисциплина.Успяхме да усетим и атмосферата на Русия и тяхното гостоприемство, което към нас българите беше особено по братски.

Sinor.BG

Споделяне на сайта