Пикът в цените на свинското месо ще удари месната индустрия

Пред криза

22.04.2019 г.

Пикът в цените на свинското месо ще удари месната индустрия

В официално обръщение до потребителите представителите на Европейската месопреработвателна промишленост, обединена в CLITRAVI, изразяват силното си притеснение от рязкото покачване в световните цени на свинското месо, наблюдавано от началото на година, съобщиха от Асоциацията на месопреработвателите в България.

Невероятният скок се дължи на търсенето в Китай, което от януари 2019 г. досега покачи цените с цели 30 на сто, което не се е случвало за такъв кратък период от време, посочват експерти.

Разходите за суровина в преработвателния сектор съставляват между 50 и 75 процента от цената на крайния продукт, а е известно, че българските месопреработватели работят основно с вносно свинско месо. Сегашното поскъпване очевидно ще се отрази на крайната продукция.

При наскоро проведената среща на Европейската месопреработвателна промишленост досегашният президент Робърт  Волут е обяснил, че при това състояние на пазара месната индустрия ще понесе съществени загуби, „а това означава застрашен поминъкът и работни места“. В асоциацията членуват около 13 хиляди фирми със заети 300 хиляди души персонал. Те произвеждат 13,5 милиона месни продукти, а оборотите надхвърлят 80 милиарда евро.

Sinor.BG

Споделяне на сайта