Порожанов обещава нов зам. министър за биоземеделието и уволнения след вторите протести

След протеста

22.04.2019 г.

Порожанов обещава нов зам. министър за биоземеделието и уволнения след вторите протести

След вторите фермерски протести пред министерството на земеделието, проведени днес в София и изразяващи интересите на 13 асоциации от чувствителните сектори с най-тежките проблеми в земеделието, министър Румен Порожанов най-после обещава радикални действия. След срещата си с представителите от биоземеделието и производството на плодове, зеленчуци той е съобщил, че ще има уволнения в дирекциите, отговарящи за картофопроизводство, биоземеделие и пчеларство, пиперопроизводство, оранжерийно производство и организациите на производителите на плодове и зеленчуци.

Специално за сектор биофермерство ще бъде назначен и нов заместник-министър, с когото да се води тясна дискусия по бъдещите политики, необходими за запазване на тези производства.

За втори път производители от най-отдалечените кътчета от България като Симеоновград, Благоевград, Варненско, Видинско и Бургаско дойдоха в София, за да изкажат недоволството си от факта, че десета година субсидиите в екстензивните сектори са най-ниски, че липсва експертност от страна на администрацията за прокарване на защитни политики спрямо българските производители, в резултат на което днес на пазара ни се продават турски пипер по 8,99 лева килото, който на всичко отгоре е трето качество и се скапва по сергиите, посочи Георги Петров от Асоциация „Български пипер“.

Чавдар Маринов от Българската асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци също се противопостави срещу отношението на администрацията към малкия и среден бизнес, както и срещу пасквилите, изфабрикувани от чиновници срещу новите организации, кандидатствали за еврофинансиране, но отхвърлени без реални аргументи.



Благовеста Василиева от Българска асоциация Биопродукти и Тодор Джиков от асоциацията на картофопроизводителите настояха за специално отношение към малкия бизнес, защото планинското земеделие е пред изчезване. Стачкуващите ще изразят недоволството си и пред Министерския съвет, но среща с премиера Борисов не се предвижда.

Сред срещата си с браншовиците земеделският министър е дал обещания, че ще има рязка промяна спрямо отношението към секторите, представени на протеста. Късно днес в 16 часа той ще даде и пресконференция по темата.

От министерството на земеделието уточниха, че е постигнат консенсус и по важното искане на бранша за изготвяне на дългосрочен план за развитие на сектор „Плодове и зеленчуци“, стратегия за възраждане на българското биопроизводство, както и участие на представители на асоциациите в работни групи и консултативни съвети.

Sinor.BG

Споделяне на сайта